Rökt fisk vilar fint på grönsaksbädd

MAT & DRYCK

Idén hämtad från ett recept av kocken Peter Johansson på Stolpaberga strax utanför Malmö. Vi har förenklat och förbilligat en smula.

Hyvla morötter, gurka, zucchini med osthyveln. Snyggt rått i sallad eller extremt lättkokt som tillbehör till stekta köttbitar eller firrar.
Foto: Pär Johansson
Hyvla morötter, gurka, zucchini med osthyveln. Snyggt rått i sallad eller extremt lättkokt som tillbehör till stekta köttbitar eller firrar.

Det här behöver du

(4 personer)

2 morötter

2 dm gurka

3 msk smör

4 msk olivolja

2 msk vinäger

1 dl nötter (Valnötter, hasselnötter, pinjenötter. Ta en sort eller blanda.)

1 rödlök

1 dl riven romansallad och ruccola

4 böcklingar

salt

peppar

Så här gör du

1.Sätt igång ugnen på 200 grader.

2. Skala morötterna och hyvla tunna band med en osthyvel.

3. Skala rödlöken och skiva så tunt som du kan.

4. Sprid ut nötterna på en bit folie och rosta några minuter i ugnen. Vakta noga så att de inte bränns vid. Dra ner värmen till 150 grader när du tar ut nötterna.

5. Värm smöret och oljan i en stor kastrull tills smöret börjar fräsa. Vänd i morötterna, löken, nötterna och vinägern och dra av värmen. Smaka av med salt och peppar och låt svalna under lock. Låt inte stå för länge. Då blir både nötterna och morötterna sega och tråkiga i stället för knapriga.

6. Rensa böcklingarna och värm det benfria köttet ett par minuter i ugnen.

7. Fördela böcklingen på tallrikar tillsammans med salladen och skeda över morots- och lökblandningen.

8. Servera med rostat bröd.

Gott att dricka till

Ett fruktigt vitt vin passar bra ihop med den rökta böcklingen:

Jacob’s creek semillon chardonnay (16434) Australien, 59 kronor.

Tips

Testa kippers om de har det i din fiskbutik. Mer lättätet än böckling men samma goda smak.

Tid: 35 minuter