Att sylta och safta bär sig

Chefen för Ica provkök bjuder på de bästa recepten

MAT & DRYCK
Foto: Andreas Dybeck

 Många kockar orkar inte laga mat hemma. Så är det inte för Birgitta Rasmusson.

– Jag drivs av en våldsam experimentlusta. Efter att ha jobbat hela dagen och tittat på olika recept så går jag hem med huvudet fullt av tankar på mat och fortsätter. Mina män har fått stå ut med väldigt mycket matprovningar.

Jag trodde att sylta och safta var något som bara mormor höll på med?

– Nej, det är synnerligen hot med tillbehör! Nu finns en massa spännande geléer, kompotter och chutneys på restaurangerna. Nytt är att servera kompott och marmelad till ostbricka. Jag åt en fantastisk havtornsmarmelad till ostbricka häromdagen.

Syltning och saftning i ordets traditionella bemärkelse har inte fått något större uppsving. Undantaget är fläderbärssaft.

– Folk har blivit som galna i fläder. Den är perfekt som underlag i drinkar och som ingrediens i efterrätter.

Vad har du för favorit?

– Jag gillar krusbärschutney och serverar den gärna till vilt med gräddsås. Det brukar vara oerhört uppskattat.

Birgitta Rasmussen

Birgittas fem smarta tips

Köksskolan: Så här gör du pektin- och geléprovet

Terri Herrera Eriksson