Kräftor och majo

MAT & DRYCK

Det är fortfarande salladsvärme i delar av landet. Den här passar som lunch eller förrätt till några fler.

Foto: Pär Johansson

Det här behöver du

(4 personer)

1/2 huvud isbergssallad

1 fänkål

2 dm gurka

1 honungs- eller nät- eller cantaloupe-melon

1 burk skalade kräftstjärtar, 170 g

Majonnäsen:

2 ägg, gulorna

1 msk fransk senap

1 citron

2 dl olja

2 dl mager crème fraiche

2 msk hackad dill

salt

peppar

Så här gör du

1. Börja med att plocka fram ingredienserna till majonnäsen. Det går bäst om de håller rumstemperatur.

2. Ansa och strimla salladen. Bottna fyra tallrikar med strimlet.

3. Ansa fänkålen. De gröna stjälkarna kan vara träiga. Ta en provtugga och trimma bort om det behövs. Skiva resten tunt eller skär i 2 cm stora bitar.

4. Skala gurkan eller skölj den bara. Jag tycker den randiga mittemellan-varianten är snygg.

Lägg upp gurkan och fänkålen på salladen.

5. Dela melonen och gräv bort kärnorna. Skopa upp munsbitsstora melonbitar och fördela på tallrikarna.

6. Fixa majon: Knäck äggen och dela gulorna från vitorna. Rör ihop gulorna med senapen, 1 tsk pressad citron och en gnutta salt till en jämn smet.

7. Vispa i oljan – först droppvis sedan i större skvättar.

8. Rör ner crème fraichen i majonnäsen. Smaka av med salt, peppar och citron.

9. Hacka dillen och rör ner den. Skär sig majonnäsen så börja på nytt med en äggula och 1 msk varm citronsaft eller vinäger i en skål och vispa sedan droppvis i den skurna majonnäsen.

10. Häll av saltlaken från kräftstjärtarna och fördela dem på tallrikarna.

11. Ringla över majonnäsen och servera med bröd.

Gott att dricka till

Ett sötsyrligt veteöl:

Weihenstephaner (1526) Tyskland, 19:30 kronor (50 cl).

Kräftsallad