Svampmacka

MAT & DRYCK

”Nejlikbroskskivling, är en liten svamp med stor smak. Kupa handen över några exemplar och dra in den omisskännliga kryddoften. Svampen känns också igen på hattens tydliga puckel och kaffe med grädde-bruna färg. Skivorna är ljusare och glesa. Använd bara de tunnköttiga hattarna, som är bäst att steka eller fritera. De är också lätta att torka, kanske uppträdda på snören.”

Gör så här:

1. Plocka svamphattarna och lägg dem smörstekta på en skiva saftigt grovt bröd tillsammans med en bit leverpastej av hembakad typ och knaperstekt bacon.

Ett glas källarsvalt öl till är inte fel. Så kan man sitta på balkongen eller i trädgården och filosofera och se solen försvinna bakom hustaken.

2. En gryta med fläskfilé och nejlikbroskskivling kan passa en mer arbetad festmåltid. Små fina hattar är dekorativa i pickels och inläggningar.

Varning!