Kryddsmör

MAT & DRYCK

”Örtkryddor, smakrika blommor, svampar och nötter kan användas i kryddsmör att bre på bröd, smälta på en biff, fisk,

bakpotatis eller kokta grönsaker.”

Se dig om i naturen - där finns fler ätbara växter än du anar.
Foto: Getty Image
Se dig om i naturen - där finns fler ätbara växter än du anar.

Gör så här:

1. Till cirka 125 g mjukt smör tillsätts 1/2 tsk salt och finhackade kryddväxter efter smak. 4 msk färska eller 4 tsk torkade är ett ”riktmått”.

2. Gröna växter, som exempelvis kirskål eller nässlor, behåller färgen bättre om de först förvälls någon sekund.

3. Rulla in kryddsmöret i smörpapper och förvara i kylskåp.

Nässelsmör

”Till exempelvis sparris eller någon kokt rot. Hackad rå rödlök passar också till.”

Det här behöver du:

100 g rumsvarmt smör

50 g förvällda och hackade nässlor

1 tsk rivet citronskal

2 krm salt

1/2 krm vitpeppar

1 dl hackad gräslök eller backlök

Gör så här:

1. Rör smöret mjukt och blanda alla ingredienser.