Så njuter du av surströmmingen

Expert tipsar inför premiären

1 av 2
MAT & DRYCK

Tredje torsdagen i augusti innebär surströmmings- premiär. En plåga för vissa. Himmelriket för andra.

Det råder fullständig surströmmingshysteri för Ruben Kronwall Madsen. Han är ordförande i Surströmmings- akademien och har mycket att göra inför premiären.

Uppmärksamheten kring strömmingsätandet gillar han, oavsett om den är positiv eller negativ.

– Är det gott eller inte gott? Det blir alltid ett engagemang kring surströmmingen, säger han.

”Man ska vara skeptisk”

Ruben Kronwall Madsen förstår att vissa ser med skräckblandad förtjusning på surströmmingen. På akademiens hemsida finns en bild han tycker mycket om. Den visar en man som gapar stort över en surströmmingsklämma.

– Han är inte säker på om han ska dö i nästa sekund eller inte. Ögonen är uppspärrade och han stirrar in i intet. Det är en bra bild, säger Ruben Kronwall Madsen.

Vad säger du till dem som är rädda för lukten?

– Man ska vara skeptisk. Men ska du äta surströmming så ska du göra det rätt.

Ruben Kronwall Madsen målar upp en bild av ett vackert dukat bord under skuggan, rönnbär som dekoration, goda vänner och samtal.

– Så bär någon in burken lite rituellt. Den ska vara väl kyld när den punkteras. Då kommer en frisk doft av sälta upp.

Kulten före smaken

För Ruben Kronwall Madsen är kulten kring surströmmingen viktigare än själva ätandet.

– Det handlar inte om att äta sig mätt. Surströmmingen är ett traditionsföremål.

Hur äter du själv surströmming?

– Jag är tråkig och äter med potatis och lök. Men jag tycker att man får experimentera. Det finns ett företag som har kommit med surströmmingstzatsiki. Jag tycker att det är lysande.

Varnar med skyltar

Det sägs att det i Stockholm är förbjudet att äta surströmming innanför tullarna. På kommunens hälsoskyddsenhet har man inte hört talas om något förbud. Men Ruben Kronwall Madsen har talas om det och säger att det rör sig om en gammal oskriven lag.

– En förklaring till lagen är att det blev en förfärlig stank förr i tiden när man slängde resterna på dass. Den andra förklaringen till förbudet är att folk kan tro att det är ett gasutsläpp.

Stockholmaren och surströmmingsfantasten Camilla Henemark brukar sätta upp plakat för att varna sina grannar när det är surströmmingsfest på gång.

– Grannarna brukar gnälla. En gång hotade någon att ringa till polisen med hänvisning till att det var olagligt att äta surströmming, säger Camilla Henemark.

Camilla provade årets surströmmingsskörd redan på tisdagen eftersom hon var med i en testpanel.

– Jag kommer nog att äta fyra gånger nu i veckan och så brukar jag äta ungefär lika många gånger till under resten av året, säger hon.

Hur äter du din surströmming?

– Jag äter den på hårt tunnbröd, med lök och mandelpotatis. Men egentligen tycker jag att den är god som den är.

Går det festligt till när du äter surströmming?

– Inte särskilt. Vi äter mest.

Surströmmings- tips

Så äter du surströmmingen

Malin Ekmark