”Det smakar som det luktar – illa”

Surströmmings- premiär – ingen succé för Big Brother-Linda

Linda Rosing, Maud Olofsson och Lasse Eriksson provsmakar.
Foto: Björn Elgstrand
Linda Rosing, Maud Olofsson och Lasse Eriksson provsmakar.
MAT & DRYCK

Tredje torsdagen i augusti.

Det kan bara betyda en sak – surströmmingspremiär!

Ren lycka för några, total fasa för andra.

Aftonbladet lät två inbitna norrlänningar och en nybörjare testa årets utbud.

inget för nybörjare Tv-kändisen Linda Rosing är nybörjaren som får bedöma årets surströmming tillsammans med två proffs. Men ingen av de sex olika burkarna får mer än ett plus av henne. Hennes ”favorit” blev filéerna från Oskars. ”Fast konsistens och utan ben”, blev hennes omdöme. Foto:
Foto: Björn Elgstrand
inget för nybörjare Tv-kändisen Linda Rosing är nybörjaren som får bedöma årets surströmming tillsammans med två proffs. Men ingen av de sex olika burkarna får mer än ett plus av henne. Hennes ”favorit” blev filéerna från Oskars. ”Fast konsistens och utan ben”, blev hennes omdöme. Foto:

Rutten fisk, säger skeptikerna. Men för framför allt norrlänningar är surströmmingen en delikatess.

– Viktigast att tänka på är att allt på surströmmingsbordet ska vara gasdrivande, tipsar ståupp-komikern Lasse Eriksson som är från Piteå.

Obligatoriska tillbehör är tunnbröd, lök, mandelpotatis, smör och gräddfil. Men det är noga med sorterna.

– Det ska vara gul lök, mandelpotatis som vuxit i sandjord och hårt tunnbröd, helst hembakat, säger Maud Olofsson, centerns partiledare från Robertsfors i Västerbotten.

Och hon har en egen kryddning på gräddfilen: dill, persilja och gräslök.

”Gud vad äckligt!”

Mauds tips till en nybörjare som dokusåpakändisen Linda Rosing är att börja med fileade surströmmingar.

– De är ofta mildare och enklare att äta.

Men Linda är inte övertygad.

– Gud vad äckligt, det smakar som det luktar.

Maud och Lasse skakar på huvudet och säger att man inte ska tänka så mycket på lukten.

– Surströmming är något som man lär sig att äta och tycka om. Det gäller att få goda råd om hur strömmingen ska ätas så att den inte får en så dominerande smak. Som till exempel att göra en smörgås med mycket potatis och tillbehör och lite surströmming.

Lasse och Maud har haft många år på sig att lära sig äta surströmming. Maud åt den jästa fisken för första gången när hon var fem år.

– Jag åt den när jag blivit spöad av farsan två gånger och insett hur gott det var, säger Lasse och skrattar.

”Avsluta med nubbe – och ost”

Mätta och belåtna lutar de sig tillbaka för att ge sina betyg. Måsen blir den absoluta favoriten.

Linda kämpar med viss skepsis vidare med provsmakandet.

– Avslutningsvis smakar det bra med en nubbe som hjälper matsmältningen eftersom det är så kraftig mat. Och så lite Västebottenost som lägger locket på.

Tack för det, Maud. Annars kan man lägga locket på surströmmingen.

Webb-radio

Maud Olofssons bästa surströmmingstips.

Surströmmingstest

Susanne Nylén