Yoghurtmarinerade quornfiléer på spett

MAT & DRYCK

Byt ut quornet mot kycklingbröst om livet känns tomt utan kött. Dra i så fall ner ugnsvärmen och stek i 20 minuter så att kycklingen hinner bli genomstekt.

Stick grillspett i quornbitarna så kan du köra dem på utegrillen men då måste du tina dem först. Snabbt fixat i mikron.
Foto: PÄR JOHANSSON
Stick grillspett i quornbitarna så kan du köra dem på utegrillen men då måste du tina dem först. Snabbt fixat i mikron.

Det här behöver du

(4 personer)

8 quornfiléer

3 dl naturell yoghurt

1 vitlöksklyfta

3 cm färsk ingefära

1 msk korianderfrön

1 tsk mald spiskummin

1 tsk sambal oelek

salt

peppar

ris

Så här gör du

1. Ta fram qournfiléerna så att de hinner tina något.

2. Starta riskoket.

3. Sätt igång ugnen på 250 grader.

4. Blanda marinaden. Häll upp yoghurten i en skål och pressa i vitlöksklyftan.

5. Skala ingefäran, riv den sedan och rör ner i yoghurten.

6. Krossa koriandern och spiskumminet i en mortel eller kryddkvarn. Du kan också använda färdigmalda kryddor men de förlorar snabbt stinget.

7. Rör ner kryddorna och sambal oeleken i yoghurten, blanda och smaka av med salt och peppar.

8. Vänd ner quornfiléerna i marinaden. Du kan skjutsa in dem i ugnen med detsamma men låt dem gärna marinera en kvart om du har tid.

9. Lägg i en ugnssäker form eller gryta och stek i 5 minuter. Byt till grill-läge ett par minuter så att bitarna får lite färg men håll kollen - min ugn grillar skoningslöst det mesta till aska så fort man vänder ryggen till.

10. Servera med riset och några knapriga grönsaker.

Gott att dricka till

Vi fortsätter på vegolinjen och tar en bärs:

Wisby pils (1570) Sverige, 12:80 kronor (33 cl).

Quorn i yoghurtmarinad

Jon Hansson