En söt festdessert

MAT & DRYCK

Ja, ja, nektariner är goda som de är och vitt socker, smör och vispgrädde är rena döden - men det här blir ju så gott. Jag lovar.

Vi testade vispgrädde till nektarinerna men glass var godare.
Foto: PÄR JOHANSSON
Vi testade vispgrädde till nektarinerna men glass var godare.

Det här behöver du

(4 personer)

1+1 msk smör

10 nektariner

50 g socker

1 msk vaniljsocker

1 dl vispgrädde

glass

Så här gör du

1. Starta ugnen på 225 grader.

2. Smörj en gratängform med 1 msk smör.

3. Dela nektarinerna i kvartar och plocka bort kärnorna.

4. Lägg kvartarna i formen med skalsidan upp.

5. Strö över sockret och vaniljsockret.

6. Klicka ut den återstående matskeden smör.

7. Stek i ugnen i 15 minuter.

8. Ta ut, häll över grädden och gratinera i 10 minuter till.

9. Servera nektarinerna ljumna med glass.

Gott att dricka till

Det krävs ett mycket sött vin för att klara den här intensiva efterrätten:

Muscadel red (8308) Sydafrika, 85 kronor.

Tipset

Servera mandelflarn till så blir det en riktig festdessert.

Det här behöver du

(20 stycken)

75 g mandel

0,75 dl socker

1 msk honung

60 g smör

1,5 msk vetemjöl

1 msk mjölk

Så här gör du

1. Sätt igång ugnen på 200 grader.

2. Det blir lite elegantare om du skållar och skalar mandlarna men det är inte nödvändigt.

3. Hacka mandlarna och värm i en kastrull med sockret, honungen och smöret.

4. Blanda i mjölet och mjölken när blandningen smält. Sjud ett par minuter.

5. Klicka ut glest på en plåt med bakplåtspapper.

6. Baka i ugnen. Kolla efter 5 minuter. Flarnen kan behöva någon minut till men passa så de inte blir brända.

7. Låt svalna. Lägg över en flaska eller en kavel om du vill ha dem stiligt böjda.

Nektaringratäng och mandelflarn

Jon Hansson