Istället för fiskpinnar – röding med grönt

MAT & DRYCK
Det här ser väl rätt okej ut för att vara gjort i en handvändning?
Foto: Pär Johansson
Det här ser väl rätt okej ut för att vara gjort i en handvändning?

Den här firren är lättare att laga till än fiskpinnar – och godare.

Det här behöver du

(4 personer)

potatis

4 portionsstora röding- eller öringfiléer

1 dl vitt vin eller 1/2 citron

2 morötter

3 dm purjolök

2 palsternackor

1,5 dl vatten

3 msk smör

1/2 citron

2 msk hackad persilja

2 msk hackad dill

salt

peppar

Så här gör du

1. Sätt igång ugnen på 175 grader.

2. Sätt igång potatiskoket.

3. Hacka persiljan och dillen.

4. Ansa purjon och skölj bort sand och lort. Skiva tunt.

5. Skala och riv morötterna och palsternackorna på grövsta sidan järnet.

6. Lägg fiskfiléerna med skinnsidan nedåt i en ugnssäker form. Slå över vinet, salta och peppra. Lägg en bit bakplåtspapper eller folie över firrarna och baka i ugnen i cirka 10 minuter. Du kan kolla efter 7–8 minuter, små rödingar blir klara fortare.

7. Koka upp vattnet med smöret och 1 msk pressad citron.

8. Lägg i purjon och rör om. Lägg sedan i de rivna morötterna och palsternackorna. Strö i persiljan och dillen, salta, peppra, rör om och ta genast av plattan. Snabba ryck, annars tappar det rivna spänsten.

9. Servera till fisken och potatisen med mer citron att pressa över för den som vill.

Gott att dricka till

Brukar köpa Åkessons vita (12443) i 2 dl kartong. Behändigt till matlagningen om man inte har en vit bag-in-box att nalla av. Vinet är dock inte lika kul att dricka till maten så vi uppgraderar lite:

Frascati (2410) Italien, 62 kronor.