Bakad potatis med skaldjursfyllning

MAT & DRYCK

Bakade potatisar blir godast i vanliga ugnen. De tar tid på sig men sköter sig helt själva. Har du väldigt bråttom så mikrar du potatisarna.

Varm potatis träffar kall fyllning - ett allt annat än ljummet möte.
Foto: PÄR JOHANSSON
Varm potatis träffar kall fyllning - ett allt annat än ljummet möte.

Det här behöver du

(4 personer)

4 stora potatisar à 200 g

2 msk hackad gräslök

2 msk hackad dill

1 gul paprika

1 dm gurka

170 g skalade kräftstjärtar (eller räkor) i saltlake

2 dl lätt-crème fraiche

1 citron

salt

peppar

Så här gör du

1. Sätt igång ugnen på 225 grader om du inte tänker mikra potatisarna.

2. Skölj och skrubba potatisarna.

3. Stick dem med en gaffel eller en grov nål. De kan annars explodera om du har otur. Det blir väldigt skäpigt i ugnen.

4. Baka potatisarna.

Snabba sättet: Mikra på full effekt. Det tar knappt 10 minuter för en potatis, cirka 15 minuter för fyra. Nackdel: Potatisen blir mer kokt än bakad.

Mindre snabba sättet: Baka i ugnen. Det tar ungefär en timme. Nackdel: En timme är lång tid när juniorerna är vrålhungriga.

Kombisättet: Mikra potatisarna nästan klara och avsluta med 15 minuter i ugnen på 225 grader. Nackdel: Lite pyssligt men de får den goda bakade smaken.

5. Hacka gräslöken och dillen.

6. Dela paprikan och skär bort kärnhuset. Skär i tärningar.

7. Skala gurkan, dela den och skrapa bort kärnorna. Skär gurkan i tärningar.

8. Blanda crème fraichen, kräftstjärtarna, gräslöken, dillen, paprikan och gurkan i en skål. Smaka av med salt, peppar och kanske lite pressad citron.

9. Servera kräftröran till de bakade potatisarna.

Gott att dricka till

Ett torrt vitt vin med mycket smak:

Filet grüner weltliner 2001 (2954) Österrike, 67 kronor.

Bakad potatis med skaldjur