Lill- Babs läckra mat

Full fart på scenen. Och i köket. Barbro Svensson bjuder här på några av sina favoritrecept ur nyutgivna kokboken ”Leva livet”.

Barbro Svensson njuter av höstens grönsaksskörd. - Det här är ju det bästa som finns, särskilt kantarellerna, säger hon.
Foto: Stefan Mattsson
Barbro Svensson njuter av höstens grönsaksskörd. - Det här är ju det bästa som finns, särskilt kantarellerna, säger hon.
MAT & DRYCK

Hon är det folkkäraste vi har - för att hon alltid bjussar på sig själv.

Nu släpper Barbro Svensson till och med in oss i skafferiet. Lill-Babs har skrivit en kokbok.

”Picknick är bland det bästa jag vet. Här är jag och några av barnbarnen vid en släktgård”, berätta Barbro Svensson.
Foto: ICA BOKFÖRLAG
”Picknick är bland det bästa jag vet. Här är jag och några av barnbarnen vid en släktgård”, berätta Barbro Svensson.

Lill-Babs har just landat hemma i vindsvåningen i Stockholm. Det har varit ett hårt rejs med kompisar i Norge och Västsverige.

I dagarna sålde hon, Siwan (Malmkvist) och Ann-Louise (Hanson) ut en hel folkpark - drygt 7 000 pers. "Oslagbart", slår lokaltidningen fast.

Kokbok släpps i dagarna

Full fart på Svensson, 65, nu dessutom i kokboksbranschen.

"Leva livet - Lill-Babs kokbok" är precis klar. Hon och medförfattaren Jan Gradvall har rört ihop några nävar av hennes recept, kryddat med en nypa anekdoter och garnerat med bilder på mat, Lill-Babs, familj och vänner.

- Jag har haft idén länge. Folk slänger så mycket mat nuförtiden. Mamma brukade göra plättar av både överbliven gröt och ris. Och en korvbit och några potatisar blir en jättegod bondomelett. Jag ville dela med mig av alla goda råd och hennes tips.

Har du samlat recepten i en pärm eller hur håller du ordning?

- Nja, felet är att jag har recept på lappar överallt men till slut blev det i alla fall en bok med mina och mammas recept och sådant jag fått från kompisar, säger Barbro.

Under tiden har vi burit in en halv grönsaksaffär. Lite miljö till fotograferingen.

- Åhh, kantareller, säger Barbro.

Stolt mormor

Barnbarnet Christopher, 16, kommer in. Han har just flyttat in hos Barbro eftersom han börjat på golfgymnasium här.

Telefonen ringer hela tiden. Barnen, vänner, jobb. Christopher erbjuder sig att svara. Under tiden börjar han stöka i det lilla köket.

- Alla min barn är jätteduktiga på att laga mat. Det är mamma som lärt dem. Sedan har de låtit sina ungar vara med i köket så nu kan barnbarnen också, säger nyblivna kokboksförfattaren stolt.

6 recept ur Lill-Babs kokbok

Barbro Lill-Babs Svensson

Lill-Babs matminnen genom åren

på många glimtar från Lill-Babs liv som artist och privatperson. Här tar vi en snabbtur köksvägen:

Jon Hansson