Rötter i sås och ugn

MAT & DRYCK

Tyckte att kombinationen lät lite mysko när jag såg rätten på lunchhakets matsedel men pepparrotssåsen passar finfint till de rostade rotsakerna.

Snälla rötter - sköter sig helt själva i ugnen.
Foto: PÄR JOHANSSON
Snälla rötter - sköter sig helt själva i ugnen.

Det här behöver du

(4 personer)

600 g potatis

300 g palsternackor

300 g morötter

200 g champinjoner

3 msk olivolja

2 tsk rosmarin

Sås 1:

1,5 dl lätt-crème fraiche

1 dl matlagningsgrädde

Sås 2:

3 dl mjölk

1,5 msk smör

1,5 msk vetemjöl

3 cm pepparrot

2 msk hackad persilja

salt

peppar

Så här gör du

1. Sätt igång ugnen på 200 grader.

2. Skala potatisarna, palsternackorna och morötterna. Skär i bitar stora som potatisklyftor.

3. Borsta eller skölj bort skräp från champinjonerna. Bryt av fötterna och dela hattarna i två eller fyra bitar.

4. Lägg rotsakerna och svampen i en långpanna. Häll på oljan, krydda med rosmarin, salt och peppar. Rör om. Baka i ugnen i 50 minuter.

5. Fixa såsen under tiden. Det finns en enkel variant: Skala pepparroten och riv den. Hacka persiljan. Blanda med lätt-crème fraichen och matlagningsgrädden. Värm i en kastrull och smaka av med salt och peppar.

6. Och en lite svårare: Koka upp mjölken i en kastrull. Vakta - det kokar lätt över. Rör noga ihop smöret och mjölet och vispa sedan ner klickvis i den sjudande mjölken som kommer att tjockna. Fortätt sjuda i 5 minuter. Blanda i en dryg matsked riven pepparrot. Salta och peppra. Smaka och blanda i mer pepparrot tills du är nöjd. Hacka persiljan och blanda ner i såsen. Har svårt att bestämma mig för vilken av dem som är godast. Den enkla har en frisk syrlighet, den krångligare känns mer rejäl. (En sås att hålla i handen när det åskar.)

7. Servera till rotsakerna. Bygg på med bröd och en sallad.

Gott att dricka till

Two oceans merlot/shiraz

2001 (12310) Sydafrika, 63 kronor.

Ugnsstekta saker med pepparrotssås