Mixa mexfrukost

MAT & DRYCK

Får det lov att vara en frukost för kaktus-cowboys? Vi mjukisar tar det som en stadig lunch.

Inte så tokigt som nattamat i stället för en pytt.
Foto: PÄR JOHANSSON
Inte så tokigt som nattamat i stället för en pytt.

Det här behöver du

(4 personer)

300 g rökt skinka

4 vitlöksklyftor

2 rödlökar

2 chilifrukter

1 grön paprika

2 tomater

2 msk olja

1 tsk paprikapulver

8 små majstortillor

8 stora ägg

salt

peppar

Så här gör du

1. Sätt igång ugnen på 200 grader.

2. Strimla skinkan.

3. Skala och skiva vitlöksklyftorna.

4. Skala och skiva rödlökarna tunt.

5. Dela chilifrukterna och kärna ur dem. Strimla tunt.

6. Kärna ur paprikan och skär i strimlor.

7. Hacka tomaterna grovt.

8. Hetta upp oljan i en stekpanna och fräs den strimlade skinkan ett par minuter på hög värme. Lägg skinkan på ett fat så länge.

9. Lägg vitlöken, löken, chilin och paprikan i stekpannan och fräs på låg värme i 10 minuter så att det mjuknar men inte tar så mycket färg.

10. Öka värmen, strö över paprikapulvret, rör om och lägg i tomaterna. Stek ett par minuter tills tomaterna blivit mosiga.

11. Lägg i skinkan. Smaka av med salt och peppar och håll varmt.

12. Medan skinkröran puttrar sveper du in tortillorna i folie och värmer dem några minuter i ugnen.

13. Hetta upp smöret i en stekpanna och stek äggen, ett par i taget.

14. Bottna med tortillor, lägg de stekta äggen ovanpå och skinkröran bredvid.

Gott att dricka till

Egentligen ska det väl vara lankigt amerikanskt kaffe till detta men vi tar en öl:

Budvar (1353) Tjeckien, 12:90 kronor (33 cl).

Vego-varianten

Skippa skinkan och värm vita burkbönor (de utan tomatsås) i grönsaksröran. Äggen är svåra att ersätta så hoppa över dem om du vill.

Huevos rancheros (mexarfrukost)

Jon Hansson