Syrlig sås till fet lax

MAT & DRYCK

Gott med en syrlig sås till den lite feta laxen. Och potatismos är ju gott till precis allt.

Koka frysta sockerärtor bara någon minut annars tappar de spänsten. De behöver bara bli genomvarma.
Foto: PÄR JOHANSSON
Koka frysta sockerärtor bara någon minut annars tappar de spänsten. De behöver bara bli genomvarma.

Det här behöver du

(4 personer)

600 g laxfilé, färsk eller

frysta portionsbitar

800 g potatis, någon mjölig sort, inte färskpotatis

3 msk smör

2 dl mjölk

2 cm pepparrot

200 g färska eller frysta sockerärtor

Såsen:

1 citron

1 dl lätt crème fraiche

1 dl vatten

1/2 tärning fiskbuljong eller 1 msk fiskfond

3 msk hackad dill

salt

peppar

Så här gör du

1. Ta fram laxbitarna och låt dem tina så mycket som möjligt om du använder fryst fisk.

2. Sätt igång potatiskoket.

3. Sätt igång ugnen på 175 grader.

4. Såsen: Tvätta citronen och riv hälften av skalet.

5. Hacka eller klipp dillen.

6. Blanda citronrivet med vattnet, crème fraichen och buljongtärningen/fonden i en kastrull. Rör om och koka ihop ett par minuter.

7. Häll i dillen och smaka av med salt, peppar och pressad citron. Håll såsen varm.

8. Mosa potatisen med potatisstöt, potatispress eller med en stadig gaffel när den kokat klart.

9. Blanda ner smöret och mjölken.

10. Skala och riv pepparroten. Blanda ner 1 msk i potatismoset. Smaka av med salt och peppar och eventuellt mer pepparrot.

11. Skär laxen i fyra portionsbitar. Häll en bottenskyla vatten i ett ugnssäkert fat eller form. Lägg i laxbitarna med skinnsidan nedåt. Salta och peppra, täck med bakplåtspapper eller folie och baka i ugnen i 8

minuter.

12. Koka upp saltat vatten i en kastrull och koka sockerärtorna någon minut.

13. Kolla med en gaffel att laxen är klar och servera med såsen, moset och sockerärtorna.

Gott att dricka till

Ett glas vitt:

Shameless chardonnay (12156) Frankrike, 64

kronor.

Lax med citronsås

Jon Hansson