Kycklingklubbor och morotslåda

MAT & DRYCK

Morotslådan är något att bita i. Energi, fibrer, hela faderullan. Ta inte för mycket, då orkar du ingen kyckling.

Lägg gärna till någon rå grönsak. Vi har skalat och kärnat ur en bit gurka. Olivolja och lite pressad citron som dressing.
Foto: PÄR JOHANSSON
Lägg gärna till någon rå grönsak. Vi har skalat och kärnat ur en bit gurka. Olivolja och lite pressad citron som dressing.

Det här behöver du

(4 personer)

2 dl rågkross, eller kross av annat sädesslag

4 kycklingklubbor

1 + 1 msk olivolja

600 g morötter

2 cm ingefära

1 dl koncentrerad apelsinjuice

1 tsk sambal oelek

1 dl riven ost

salt

peppar

Så här gör du

1. Lägg rågkrosset i blöt i rikligt med vatten.

2. Sätt i gång ugnen på 200 grader.

3. Häll 1 msk olivolja i en långpanna eller på ett ugnssäkert fat. Vänd kycklingklubborna i oljan och lägg dem med skinnsidan upp. Salta och peppra och ställ in i ugnen. De är klara efter 40 minuter.

4. Skala och riv morötterna.

5. Skala och riv ingefäran.

6. Blanda morötterna med ingefäran, apelsinjuicen och sambal oeleken i en skål.

7. Lägg rågkrosset i en sil och låt rinna av.

8. Häll den andra matskeden olivolja i en ugnssäker form eller gryta som rymmer drygt 1 l.

9. Lägg i ett ganska tunt lager riven morot, täck med rågkross, salta och peppra. (Krydda försiktigt om det blir många lager.) Fortsätt så länge lagren räcker och avsluta med morot. Toppa med riven ost.

10. Flytta ner kycklingen till botten av ugnen och baka morotslådan i 20 minuter tills osttäcket fått fin färg.

11. Kycklingen lär väl också vara klar vid det här laget. Ser klubborna bleka ut så ge dem en körare med grillen i några minuter. Se upp så att de inte blir alltför välstekta.

Gott att dricka till

Ett vitt vin med lite, lite sötma:

KWW chardonnay (7055) Sydafrika, 65 kronor.

Vego-varianten

Lådan kan du servera till en grönsallad. Ersätt osten med hackade nötter.

Kyckling med morotslåda

Jon Hansson