En potatissallad med rödbetor och kyckling

MAT & DRYCK

Stek två kycklingar. Ät den ena varm på direkten och den andra kall i den här salladen ett par dagar senare.

Eller koka extra mycket potatis och rödbetor och använd det överblivna med färdiggrillad kyckling.

Foto: Pär Johansson

Det här behöver du

(4 personer)

500 g kokt potatis

500 g kokta rödbetor

1 grillad kyckling eller 4 kycklingklubbor

1 stor saltgurka

3 msk hackad persilja eller körvel

2 stora eller 4 små salladslökar

250 g Philadelphiaost

1/2 citron

salt

peppar

Så här gör du

1. Om du inte har kylen full med färdiglagade: Skala och koka potatisen.

2. ?och skala inte men koka rödbetorna.

3. Skala rödbetorna och dela i bitar när de kokat klart. (20–25 minuter för små exemplar, längre för stora.)

4. Dela potatisarna i bitar. Låt svalna först om rotsakerna är nykokta.

5. Tärna saltgurkan.

6. Hacka körveln/persiljan.

7. Ansa och hacka salladslökarna rätt smått.

8. Blanda körveln/persiljan och salladslöken med Philadelphiaosten. Smaka av med pressad citron, salt och peppar.

9. Plocka köttet från kycklingbenen i ganska stora bitar.

10. Blanda potatisen, rödbetorna, saltgurkan och kycklingen med lök- och oströran. Det går inte så lätt som med vanlig dressing men salladen behöver inte bli rysligt välblandad.

Gott att dricka till

Ett torrt vitt med en aning sötma.

Gallo chenin blanc (6756) USA, 59 kronor.

Vego-varianten

Lite av en kulturkrock men falaffel är gott till salladen i stället för kyckling.

Tipset

Ta bort skinnet från kycklingen så blir rätten magrare.

Potatissallad med kyckling