Sprödbakad smördeg med varmrökt lax och oliver

MAT & DRYCK

4 personer

1 paket utkavlad smördeg

cirka 150 g varmrökt lax

1 rödlök

1 dl oliver

1 1/2 dl riven ost

färsk rosmarin

1 msk olivolja

svartpeppar

gräddfil

Foto: Peter Kam

Så här gör du:

Laxen:

1. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Skala rödlöken och skär i klyftor.

3. Skär laxen i bitar.

4. Skär smördegen i 4 rektanglar, 15 x 10 cm. Lägg dem på en plåt och nagga dem med en gaffel.

5. Fördela laxen, rödlöken, oliverna, osten och några rosmarinblad över degrektanglarna och grädda dem i ugnen i 15–20 minuter, tills smördegsflarnen blivit gyllenbruna och frasiga.

6. Ringla lite olivolja över och ta några varv med svartpepparkvarnen.

7. Klicka lite gräddfil över vid serveringen.

5 recpet ur nya kokboken ”Tina.”

Boken är utgiven på förlaget Natur & Kultur