Pepparglaserade äpplen

MAT & DRYCK

4 personer

4 fasta syrliga äpplen som tål hög värme (fråga i affären)

100 g rumstempererat smör

100 g socker

3 dl äppeljuice

1 vaniljstång

1 tsk hel svartpeppar

1 tsk hel rosépeppar

Foto: Peter Kam

Så här gör du:

1. Sätt ugnen på 200 grader och ställ in en gjutjärnspanna. Låt den bli riktigt varm.

2. Skala äpplena och pensla dem med smöret. Rulla dem därefter i sockret och lägg dem i den heta gjutjärnspannan.

3. Sätt in pannan i ugnen igen och låt äpplena steka i 10 minuter.

4. Krossa svartpeppar och rosépeppar i en mortel. Skåra vaniljstången.

5. Häll äppeljuicen över äpplena och lägg vaniljstången ovanpå. Strö över den krossade pepparn.

6. Låt äpplena steka i ugnen ytterligare 15–20 minuter. Ös ofta med lagen.

7. Känn efter med en kniv om äpplena blivit mjuka.

Tips:

Servera de varma äpplena med vaniljglass eller vispad grädde.

Häll den varma lagen över.

5 recpet ur nya kokboken ”Tina.”

Boken är utgiven på förlaget Natur & Kultur