Gnocchi med svamp, tomat och parmesanost

MAT & DRYCK

4 personer

Gnocchi:

600 g potatis

3 ägg

3 dl riven västerbottensost

cirka 3 dl vetemjöl

1 krm cayennepeppar

salt

1/2 msk torkad timjan

olivolja

Svamp:

3 schalottenlökar

150 g shiitakesvamp

150 g champinjoner

4 tomater

salt och svartpeppar

parmesanost

Så här gör du:

Gnocchin:

1. Koka potatisen och pressa den i en bunke.

2. Blanda i äggen och osten. Rör ner vetemjölet, lite i taget, tills degen inte klibbar längre. Smaksätt med cayennepeppar och salt.

3. Lägg degen på mjölat bord och forma den till 1 cm tjocka rullar.

4. Skär dem på snedden i 1/2 cm tjocka skivor.

5. Koka upp vatten och smaksätt med salt, timjan och olivolja. Lägg i gnocchin och sjud sakta tills de flyter upp till ytan, det tar 5–6 minuter.

6. Ta då upp dem med en hålslev och låt dem rinna av på en fuktig handduk.

Svampen:

1. Skala schalottenlökarna och skiva dem tunt.

2. Dela svamparna i stora bitar.

3. Skär tomaterna i klyftor och ta bort kärnhusen.

4. Bryn lök och svamp i en panna. Vänd ner gnocchin och låt dem bryna med en liten stund.

5. Blanda i tomaterna och salta och peppra. Häll över alltihop i en vid skål och hyvla parmesanost över.

5 recpet ur nya kokboken ”Tina.”

Boken är utgiven på förlaget Natur & Kultur