Osso buco med gremolata

MAT & DRYCK

4 personer

4 skivor färsk fläsklägg

1 liten rotselleri

2 morötter

2 gula lökar

1 palsternacka

smör och olja till stekning

150 g rökt fläsk

några kvistar timjan

2 burkar krossade tomater

3 dl vitt vin

6 dl vatten

1 msk flytande koncentrerad kycklingbuljong

salt och peppar

Gremolata:

1 dl finhackad bladpersilja

2 vitlöksklyftor

rivet skal av 1 citron

Foto: Peter Kam

Så här gör du:

Osso bucon:

1. Skala sellerin, morötterna, löken och palsternackan och skär i små bitar.

2. Bryn läggskivorna i smör och olja i en rymlig gryta (gärna av gjutjärn).

3. Lägg ner sellerin, morötterna, löken, palsternackan och några kvistar timjan och låt alltihop fräsa tillsammans.

4. Skär fläsket i grova bitar.

5. Häll dem i grytan tillsammans med de krossade tomaterna, vinet, vattnet och buljongen och låt det sjuda under lock på medelvärme i 1 1/2–2 timmar.

6. Kontrollera att köttet är färdigt genom att smaka på det. Lyft sedan ur köttet och låt koka ner lite tills du får en god smak. Lägg därefter tillbaka köttet i grytan.

7. Gremolatan: Skala och riv vitlöken.

8. Blanda den med persilja och citronskal.

9. Strö gremolatan över osso bucon när det är dags för servering.

5 recpet ur nya kokboken ”Tina.”

Boken är utgiven på förlaget Natur & Kultur