Bakad potatis med paprika och majs

MAT & DRYCK

Ugnsbakad potatis blir godare än mikrad men det tar lång tid. Någon som är hemma tidigt kanske kan sätta in knölarna i ugnen? Man behöver inte vara en Werner för att fixa det.

Med risk för att bli tjatig: Vira inte in potatisarna i folie. Då blir de bara fuktiga och trista.
Foto: PÄR JOHANSSON
Med risk för att bli tjatig: Vira inte in potatisarna i folie. Då blir de bara fuktiga och trista.

Det här behöver du

(4 personer)

4 bakpotatisar

1 röd paprika

1 rödlök

2 msk hackad persilja

400 g majs på burk

4 msk smör

2 tsk chilipulver

1 lime eller 1/2 citron

salt

peppar

Så här gör du

1. Sätt igång ugnen på 225 grader om du inte tänker mikra potatisarna.

2. Skölj och skrubba potatisarna.

3. Stick dem med en gaffel eller en grov nål. De kan annars explodera om du har otur.

4. Baka potatisarna.

Snabba sättet: Mikra på full effekt. Det tar knappt 10 minuter för en potatis, cirka 15 minuter för fyra. Nackdel: Potatisen blir mer kokt än bakad.

Mindre snabba sättet: Baka i ugnen. Det tar ungefär en timme. Nackdel: En timme är lång tid när juniorerna är vrålhungriga.

Kombisättet: Mikra potatisarna nästan klara och avsluta 15 minuter i ugnen på 225 grader. Nackdel: Lite pyssligt men de får den goda bakade smaken.

5. Dela paprikan och kärna ur den. Skär i tärningar.

6. Skala löken och hacka den.

7. Hacka persiljan.

8. Smält smöret i en kastrull och lägg i majsen och värm.

9. Lägg i paprikan, löken och persiljan någon minut innan du servera så att inte paprikan tappar spänsten. Värm försiktigt och smaka av med chilipulver, lime/citron och salt.

10. Servera som fyllning till potatisarna.

Gott att dricka till

Ananasjuice spetsad med pressad lime. Vräk i isbitar så blir det inte så sött.

Tipset

Smaksätt med hackad chili om du vill ha en hetare majsröra.

Bakad potatis med majs

Jon Hansson