Broccoli och kesella förgyller laxpastan

MAT & DRYCK
Du kan byta ut den rökta laxen mot öring, makrill eller annan fet fisk.
Foto: PÄR JOHANSSON
Du kan byta ut den rökta laxen mot öring, makrill eller annan fet fisk.

Försök hitta färsk broccoli till pastasåsen. Det är godast om den är lite knaprig och det är svårt att få till med frysta grönsaker.

Det här behöver du

(4 personer)

pasta

250 g varmrökt lax

1 röd paprika

200 g broccoli

1 msk olivolja

1 citron

400 g kesella

1 msk hackad färsk salvia eller 1 tsk torkad

salt

peppar

Så här gör du

1. Sätt igång pastakoket.

2. Ta bort skinnet och bena ur laxen. Dela köttet i mindre bitar.

3. Dela och kärna ur paprikan. Skär i strimlor.

4. Dela broccolin i buketter.

5. Hetta upp oljan och fräs broccolin några minuter. Smaka av med salt, peppar och pressad citron.

6. Blanda ner kesellan och håll varmt tills pastan är klar. Koka inte, då skär sig kesellan.

7. Häll av vattnet från den färdigkokta pastan och blanda den med några matskedar av broccoli-kesellan så att den inte klibbar ihop.

8. Blanda resten av såsen försiktigt med fisken, paprikan och salvian. Värm och servera genast till pastan.

Gott att dricka till

Något vitt, smakrikt och fruktigt blir bra sällskap till laxen:

KWW Chêne 2003 (2013) Sydafrika, 59 kronor.

Vego-varianten

Fräs broccolin i 1 dl vitt vin ett par minuter. Vänd ner tärnad tofu och cashewnötter.

Tips

Hittar du den italienska och trevligt syrliga färskosten ricotta så använd den i stället för kesella.

Lax-pasta

Jon Hansson