Kycklinglasagne

MAT & DRYCK

Upphovsmannen till detta recept har inte ens fyllt moppe men lyckas ändå förnya lasagnebranschen.

Lasagne är praktisk allt-i-ett-mat men det behövs lite färska grönsaker till.
Foto: PÄR JOHANSSON
Lasagne är praktisk allt-i-ett-mat men det behövs lite färska grönsaker till.

Det här behöver du

(4 personer)

1 lök

2 vitlöksklyftor

100 g champinjoner

2 msk olivolja

400 g kycklingbitar eller

3 kycklingbröst

400 g krossade tomater

3 msk tomatpuré

2 msk hackad salvia eller

2 tsk torkad.

12 färska pastaplattor

5 dl kelda ostsås

2 dl riven ost, låt gärna

hälften vara parmesan

salt, peppar

Så här gör du

1. Sätt igång ugnen på 225 grader.

2. Rensa och skiva champinjonerna. Hacka salvian.

3. Skala löken och vitlöken. Hacka fint.

4. Fräs hacket några minuter i olivoljan i en gryta eller en stor kastrull på medelvärme. Det ska inte ta färg, bara mjukna lite.

5. Lägg i kycklingbitarna, salta, peppra och fortsätt fräsa tills den blivit brynt.

6. Dra upp värmen och häll i champinjonerna, tomaterna, tomatpurén och salvian.

7. Rör om och koka ihop några minuter. Smaka av med salt och peppar. Koka ihop såsen ytterligare om den är rinnig. Ta den annars av värmen.

8. Smörj en ugnssäker form eller en liten långpanna. Varva kyckling/tomatsås, pastaplattor och ostsås. Ostsås på toppen och strö över den rivna osten.

9. Grädda i nedre delen av ugnen i 30 minuter.

10. Servera med bröd och en grönsallad.

Gott att dricka till

Något rött och lätt:

Gamay (2141) Frankrike, 50 kronor.

Vego-varianten

Byt kycklingen mot quornbitar eller sojabitar. Osten är svårare att ersätta.

Tipset

Använder du torkade lasagneplattor så börja med att koka dem i vatten med lite olja i så att de inte klibbar ihop.

Tipset 2

Ingen färdig ostsås? Blanda 2 dl riven ost med 4 dl matlagningsgrädde.

Robins kycklinglasagne

Jon Hansson