Så fet är din sallad

Ingen klarar gränsen på 500 kalorier

MAT & DRYCK

Allt fler snabbmatskedjor lanserar sallader på menyn. Men är det alltid ett smalt alternativ?

Vi bad dietist Linda Örneblad att betygsätta sex färdiga sallader.

Foto: kalle ryman

Snabbmaten är i förändring. Nu senast har McDonalds lanserat sallader som alternativ till sina hamburgare. Flera andra restaurangkedjor har gjort liknande tillskott till menyerna.

Bra initiativ, tycker dietisten Linda Örneblad:

- Det är utmärkt med tanke på att så många människor äter där varje dag. Kan vi inte få folk att sluta äta snabbmat så varför inte göra snabbmaten bra, säger hon.

Är en sallad alltid ett nyttigt alternativ?

- Nej, det tycker jag inte. Fetaost och dressing ska man se upp med, det innehåller många kalorier och sämre fett.

- Men jämfört med annan lunchmat är sallader ofta bra. De är relativt låga i kalorimängd och folk petar ändå i sig en del grönsaker.

Ingen sallad har fått toppbetyg av dig. Varför?

- I de flesta fall innehåller de för lite kolhydrater. Den som fick bäst betyg hade massor av pasta, men har man inte det kan man komplettera med bröd.

- Den grekiska salladen ger alldeles för många kalorier. Energimängden i lunchen bör ligga på ungefär 500 kilokalorier.

Vilken sorts sallad ska man välja?

- Eftersom vi är dåliga på att äta marina livsmedel i Sverige är tonfisk och räkor jättebra. Men även kyckling är en mager proteinkälla, säger Linda Örneblad.

Sex sallader testas:

Laga själv:

Sara Milstead