Aftonbladet Mat & vin hittar du numera på Tasteline.com
Publicerad: 2005-02-07
Normal text Stor text Extra stor text
Textstorlek:

Svenska folket laddar för fettisdagen

Dietister och hälsofreaks se upp!

I dag är det fettisdag.

Och då äter runt 2 miljoner svenskar den feta favoriten.

Vid det här laget lär en och annan svensk stött på semlan – eller "hetväggen" som den också kallas. Redan på annandagen fanns de guldbruna bullarna med vita gräddkragar och florsocker-snöade hattar i butiksdiskarna.

Och kanske har du tjuvstartat och stoppat den i munnen redan nu. Men för den som håller hårt på traditioner är det egentligen först i dag som semlan ska förtäras.

Stort tryck efter bullen

Över hela landet går nu bakugnarna på högtryck – 2 miljoner semlor ska ut i butikerna – och en och annan hemmaugn lär inhysa några läckra bullar under kvällen.

Vi svenskar äter i genomsnitt fyra till fem semlor per år – den maximala dagsransonen enligt livsmedelsverkets rekommendationer – vilket innebär cirka 40 miljoner semlor per år. Fettisdagen står med andra ord för en försvinnande liten del av den årliga konsumtionen.

Gör skäl för namnet

Kaloribomben - en normalvariant innehåller runt 500 kilokalorier - finns i flera olika varianter. Den allra vanligaste är en bulle gjord på vetemjöl, mjölk, smör, socker, jäst och kardemumma.

Locket kan antingen skäras av eller klippas. Vissa vill ha sina lock trekantiga – andra runda.

Däremellan trängs vispad grädde med mandelmassan. Som pricken över i:et strös ett tunt lager florsocker på bullens topp. Sen är det bara att njuta.

Per Mattsson

Visste du att

... ordet semla kommer från latinets simila (mjöl)?

... semlan uppfanns av de gamla romarna?

... "hetvägg" är en semla som badar i en djuptallrik varm mjölk med kanelstång?

... kung Adolf Fredrik föråt sig, på bland annat semlor?

... att fettisdagen var sista dagen före fastan?

... mandelmassan nämndes för första gången år 1833?

... att det var ett konditori på Gotland som började toppa bullarna med mandelmassa efter första världskriget?

Semlan

  Varje år äter vi 40 miljoner semlor.

  Varje semla innehåller cirka 500 kilokalorier. Grädde: 130 kcal, mandelmassa: 200 kcal, bulle: 160 kcal och florsocker: 8 kcal.

  En vuxen människas dagsbehov av energi ligger mellan 2 000 och 3 000 kcal beroende på hur mycket man rör sig.

Hatten av för alla semlor Experterna sätter betyg på 10 semlor.

Svenska folket laddar för fettisdagen - i morgon börjar den legala semmelsäsongen.

Med eller utan mjölk - det är frågan Aftonbladet.se:s läsare har svaret.

Mer om fettisdagen

Festa på en multikulti-semla Läcker libanesisk festmeny - med svenska förtecken.

Läsarkommentarer

Välkommen att kommentera på Aftonbladet! Här är du med och skapar Sveriges mest engagerande mötesplats och nyhetskälla med viktig information, argument och synpunkter. Vi litar på att du håller en saklig ton och visar respekt för andra som deltar i diskussionen. Självklart skriver vi inte hatiska kommentarer på Aftonbladet. Och lika självklart står vi för det vi tycker. Kul att du vill vara med!
Med vänlig hälsning Jan Helin, chefredaktör.
Läs mer om kommentarer och de regler du måste följa

Tipsa Aftonbladet

SMS/MMS 71000, telefon 08-411 11 11, e-post 71000@aftonbladet.se
  Hitta rätt restaurang! Här får du tips och betyg.
  Veckans recept direkt till mobilen Ny gratistjänst - anmäl dig nu .
  STOR GUIDE: 30 lättlagade middagar   Snabba vardagsmåltider - på under en timme   Aftonbladets matskribent Jon Hansson serverar sina bästa tips
  Spara tusenlappar Tjäna pengar med matlådor – recept från Tasteline.
  Vardagssnabbt 30 nya favoriter med pasta från Tasteline.
  Skippa chipsen och festa smalt! 12 GI-snacks och drinkar.
  Vardagsströmming: Prisvärd hälsokälla! Recept från Tasteline.
  Fixa efterrätt lätt som en plätt! Smala och smarriga recept
  Så fixar du biffen Vi bjuder på fem smala recept till helgen.
  9 middagar på 20 min! Planera och vinn tid – Recept hos Tasteline.
  En kaka till kaffet... Schackrutor från Tasteline.
  24 laxar i en laxask Tastelines bästa recept till vardags och fest.
Så här såg det ut när finalbordet skulle dra igång.   Så här såg det ut när finalbordet skulle dra igång.
  Här blev en svensk världsmästare Så gick det till.
Upp


Mat & vin-redaktionen
Tjänstgörande webbredaktör:

Chefredaktör, ansvarig utgivare och vd: Jan Helin

Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin

Produktägare: Lena Widman

Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Telefon växel: 08 725 20 00

Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se

Kontakta Aftonbladet Support

Org.nr: 556100-1123

Momsregistreringsnr: SE 556100-112301

© Aftonbladet Hierta AB

Tipsa Aftonbladet
MMS/SMS
71000
E-post
Telefon
08-411 11 11
Torsdag 14-04-24
Sök på Aftonbladet