Tips på bra matlåda?

Rikard Nilsson svarade på den och andra frågor - läs chattet här

MAT & DRYCK

Majsan säger: Hej, ska bjuda mina svärföräldrar på middag och vill självklart imponera - men är så usel på matlagning! Några tips på lättlagad mat som känns lyxig?

   Rikard Nilsson säger: Jag skulle nog ge mig på att grilla lite fisk och olika skaldjur. Och till det vanlig klassisk vinägrett med mycket hackade färska örter och en sallad med krispiga grönsaker.

Ida säger: Hej Rikard! Kan du tipsa om en riktigt smarrig och kanske lite speciell soppa?

   Rikard Nilsson säger: Fräs jordärtskockor och lite lök och en skvätt vitlök i lite olivolja. Tillsätt kyckling - eller grönsaksbuljong och lite vispgrädde. Koka ihop ordentligt så att skockorna blir mjuka. Mixa, krydda och servera med vilka tillbehör du vill. Skaldjur, kyckling eller en köttbit eller fisk.

Leif säger: Hej,

Har du något tips på bra och lätt matlåda som man kan ta med till kontoret ?

   Rikard Nilsson säger: Nästan oavsett vad du ätit kvällen innan, så kan du ta reda på det genom att fylla ett gott bröd med resterna, lite sallad och en lätt dressing till. Det gäller att tänka lite listigt. Obs! Mycket grönsaker!

Olle säger: Bra sätt att tillaga kycklingfiler på, som inte blir torrt. Samt tillbehör som passar.

   Rikard Nilsson säger: När man steker filén ska det inte vara varmare än 65 grader i centrum på kycklingen. Köp termometer, finns billiga! Stek en yta, och gör klart i ugnen på 100-110 grader.

Patrik säger: Jag äter så nyttigt som jag orkar. Har en väldigt stor kärlek till matlagning och framför allt exprimentera själv. Jag kommer däremot inte på någon bra nyttig sås. Något förslag?

   Rikard Nilsson säger: Slå upp i kokbok och gör en riktigt god klassisk bearnaise. Det är nyttigt eftersom man inte äter så mycket eftersom den är så mastig. Gott till både kött och fisk.

egon säger: Tja Rikard! Vad göra med en oxfilé? Helstekt? Inbakad? Nya fräscha tips, please!

   Rikard Nilsson säger: En oxfile blir bäst om den är helstekt. Gör en god marinad med de kryddor du själv tycker om. Vitlök, dragon, chili...experimentera! Låt det ligga ett tag med salt och peppar. Bryn och baka klar på 80 grader tills innertemperaturen är 58 grader. Låt den ligga inrullad i folie cirka 15 minuter innan du skär upp den.

Maria säger: Finns det någon bra sajt eller bok där man kan hitta översättningar på kött och fisk till engelska? Jag har så dålig koll på olika sorter...

   Rikard Nilsson säger: Köp Carl Blunks ”gastronomisk handbok”. Där står allt sådant.

Camilla säger: Jag är så förtjust i Thaimat, men det är svårt att få det rätt. Några tips (bra kryddor elelr ingredienser som gör det där lilla extra)?

   Rikard Nilsson säger: Limeblad, lemongrass, vitlök, kokosmjölk, chilipasta av olika sorter, fishsauce istället för salt. Experimentera allt vad du orkar!

säger: Måste man använda en riktig stekgryta för att laga en god stek? Kan man inte steka i kastrull på spisen och hälla i en massa godsaker som öl, vatten, kryddor och grönsaker?

   Rikard Nilsson säger: Det finns en fördel med grytorna och det är att de är gjorda i gjutjärn. Det är en del nyttigheter i det som är bra för oss. Men i princip kan man laga steken i vilket kärl som helst, bara man har ett bra lock till.

emma säger: Har du tips på en snabb efterrätt?

   Rikard Nilsson säger: Ta naturell yoghurt och häll i ett kaffefilter så att vattnet rinner ur. Därefter kan du smaksätta yoghurten på olika sätt, till exempel med frukt, vanilj eller kardemumma. Sen kan du ta den till frukt- och bärsallad, eller slå på litet honung eller ha rostad mandel eller hasselnötter till. Bara fantasin sätter gränser.

Moderator säger: Det var sista frågan. Stort tack till Rikard och alla matglada som har ställt frågor.

   Rikard Nilsson säger: Chattet blev kort i dag eftersom jag är på mässa i Frankfurt och chattar via skakig mobiltelefon. Vi hörs nästa vecka istället. Hej på er!