Här är maten som ger dig längre liv

Grönsaker, olivolja, fisk och frukt ger en frisk 60-åring ett extra år

MAT & DRYCK

Paris

Medelhavsmat förlänger livet, visar en stor undersökning i nio europeiska länder.

Bäst mår människor i Grekland och Spanien och sämst mår de som bor i Nederländerna och - i Sverige.

Olivolja, spannmål, frukt och grönsaker - nyttigt, nyttigt.
Foto: Anders Carlsson
Olivolja, spannmål, frukt och grönsaker - nyttigt, nyttigt.

Studien som publicerades på fredagen visar nyttan av en mathållning med mycket fisk, olivolja, frukt grönsaker och spannmålsprodukter.

Nästan 75 000 människor över 60 år i de nio länderna har undersökts. Bland dem i grupperna som höll sig till Medelhavsdieten var dödligheten sju procent lägre än för övriga.

För en frisk 60-årig man innebär det att han lever omkring ett år längre om han äter Medelhavsmat.

Svenskar näst sämst

Mathållningsbonusen var störst i Grekland. Därefter kom Spanien, Italien och Frankrike. I botten låg Nederländerna, där dödligheten i den undersökta gruppen var dubbelt så stor som i Grekland. Näst sämst låg Sverige till, följt av Tyskland och Danmark.

Att dieten medverkar till att hålla hjärtsjukdomar och vissa typer av cancer på avstånd är väldokumenterat, men den nya undersökningen som publiceras i British Medical Journal är en av de första som visar att valet av mat faktiskt kan göra livet längre.

Sju recept med inspiration från Medelhavet

TT-AFP