”Smörgåstårta är superäckligt”

Rikard Nilsson tipsar om goda bufférätter

MAT & DRYCK

Anders säger: Hej, Hur skulle du göra en festlig jambalaya om man vill ha den på en buffé på en fest?

   Rikard Nilsson säger: Jag skulle gjort Jambalayan färdig innan och serverat på stora varma gjugärnspannor som ställs på värme rechåer. Lycka till! R:-)

lelle säger: Har du tips på bra mat man kan äta "i det gröna". Gärna lättlagat och barnvänligt...

   Rikard Nilsson säger: Sorry!Jag menade gjutjäns pannor!

   Rikard Nilsson säger: Lelle! Gör i ordning en egen god pytt i panna med lite spännande saker i som "Hänt i Veckan" då får du en god rätt med dig ut i skogen. Köp en "termos" som är av det mer vida slaget. Lycka till!

Ante säger: Hejsan! Vilken är årets gorme trend?

   Rikard Nilsson säger: Ante! Med mina ögon på det hela tycker jag att man kan känna "Mer Grönsaker" med kryddiga inslag. Sedan kan man känna att Sydafrikas mat Cape Maley köket kan komma att få ett genomslag. Naturliga råvaraor som smör ost och mjölk är också inne! Mvh R:-)

Sonja säger: Jag har hört att kött blir godast om man grillar UTAN att marinera-stämmer det?

   Rikard Nilsson säger: Nytt försök! Gjutjärnspanna!

   Rikard Nilsson säger: Sonja! Tycker man om kryddor (smaker)så skall man absolut marinera. Man kan göra på lite olika sätt när man grillar. Marinera innan man tillagar eller att man applicerar en Glace smaksättning efter man har grillat! Lycka till med bägge! R:-)

sara säger: Hej! Kan du ge ett enkelt och kalorisnalt recept pa ett smarrigt grillspett till en harlig sommarkvall. Vilket kott ar bast att anvanda?

   Rikard Nilsson säger: Sara! Någonting som jag Älskar att grilla är rimmat sidfläsk i ganska tjocka skivor, som man grillar frasiga på medelvärme. Sedan penslar man dem i slutet med en glace gjord på pressad vitlök, soya, honung, sweet chili sauce. Slår det mesta!

R:-)

john säger: Äntligen börjar det dyka upp fina kronärtskockor. Hur tycker du att man ska servera dem?

   Rikard Nilsson säger: John! Kul att höra att vi har en "kronärtskocks diggare" JAG ÄLSKAR KRONÄRTSKOCKOR! Antingen koka dem hela och bryta av bladen och doppa i ett gott smaksatt smör. Eller! Prova gärna att skära ur bottnen ur skockan,skiva bottnen i halvcentimeters skivor och råstek dem i smör på medelvärme! Det passar jättebra både till fisk och kött. Vansinnigt gott! Lycka till! R:-)

Mats säger: Hej Rickard jag undrar om man kan få tag i någon bok etc ang innertemperaturer olika kött, jag vill vara grym vid grillen i sommar och har köpt termometer.

   Rikard Nilsson säger: "Grym vid grillen" då skulle du gått mi grillskola på 3 år! Nej! Lite skoj! Jag tycker att du köper den nya upplagan av vår kokbok där hittar du temperaturer och allt. Tips! Tänk på att om du skall grilla köttbitar av lite segare karaktär, förstek dem i din ugn innan så att det blir riktigt mört. Sedan kan du grilla skivorna, på med lite god glace strax innan du serverar! Lycka till och ha en trevlig grillsäsong! R:-)

säger: Har du något förslag på tillbehör till sidfläsket.

   Rikard Nilsson säger: Stora goda innehållsrika intressanta sallader och ett gäng såser, gott bröd och massor med rött! R.-)

säger: Kan man spara kokta blåmusslor, hur och hur länge? Har hittat ett jätteläckert recept, men bor på landsbygden, akn bara hitta blåmusslor i nät på 1 kg tror jag, är ensamstående o även om det är gott blir det lite för mkt vid ett tillfälle...

   Rikard Nilsson säger: I kylen kan du förvara dem i ca tre dagar om de är kokta, skall du förvara längre får du tyvärr skicka in dem i frysen. Och efter det är dom sig icke lika! Men det går.

Lycka till! R:-)

Jozzan säger: Vad kan man grilla om man är demi-vegeterian? (Jag äter fisk och ägg-produkter) Jag har bara testat qourn och soja produkter. Finns det nån fisk som passar att grillas?

   Rikard Nilsson säger: Jozzan! Demi Veg har jag aldrig hört förr! Men jag fattar vad du äter. I princip alla fiskar går att grilla, speciellt passande är det med "feta" och fasta fiskar, lax är fet och tonfisk är fast. Aborre är supergott på grillen. EXPERIMENTERA! Lycka till! R:-)

ulla säger: Hej! Min dotter tar studenten i juni. Några förslag på nåt kul att bjuda på istället för traditionell tårta och bubbel?

   Rikard Nilsson säger: Ulla! Jag förutsätter att du pratar om smörgåstårta och det är superäckligt!

Jag skulle gjort enkelt Italiensk inspirerat: sallader goda skinkor, marinerade grönsaker, skaldjur, pastasallader med fisk och skaldjur osv osv..Titta in på sajten Mat&Vin och sök bland alla smarriga recept! Lycka till! R:-)

Qreative säger: Vad bjussar man på när folk är vegiterianer...?...får huvudbry..att det blir samma för dem varje gång dom kommer till vänner o ska grilla...jag vill slå slå till med ngt som dom absolut inte förväntar sig....*vill leka stjärnkock för en kväll*

   Rikard Nilsson säger: Qreative! Jag har nog sagt detta tidigare men och du råsteker eller grillar olika grönsaker och sedn gör några goda dressingar. Så kommer vegissarna vallfärda till dig! Råstekt Vit och grön sparris med en vanilg vinägrett smakstatt med vitlök och lite riven (parmesan) i bästa fall. Lycka till! R.-)

säger: Har du tips på någon god cremefraiche sås el liknande som passar till en buffé med många blandade smaker?

   Rikard Nilsson säger: Senaps cremefraiche: fransk senap, skånsk senap, en skvätt sirap salt och vitpeppar.

Lycka till! R:-)

masse säger: Tycker du verkligen att maten blir lika god när man ersätter vanliga grädden med matlagningsgrädde? Jag tycker man förlorar en del smak.

   Rikard Nilsson säger: Masse! Jag håller fullkomligen med dig "the real thing" är mycket bättre! Ta lite mindre istället om du är rädd för grädden, vilket man inte behöver vara, det gäller bara att man serverar massor av grönsaker till rätten. Kör så det ryker! Lycka till! R:-)

Rillen säger: Vilken är din favoritpizza?

   Rikard Nilsson säger: Favo Pizzan! Är på en extremt tunn degbotten med en god tomatsås, massor med finskuren lök, mozzarella ost och parmesan ost, oliver, sardeller, och sist när pizzan är bakad lägger jag på ett par skivor "Pata Negra" skinka, alltså efter den kommer ur ugnen, sist ett gäng färska hackade örter och lite nymalt gott salt. Mums! R:-)

Moderator säger: Nu kommer dagens sista fråga!

küche säger: Stormarknadernas kött är så himla segt för det mesta, inte alls som restaurangkött... har du något bra knep att möra tex biffarna?

   Rikard Nilsson säger: Kuche! Leta upp en butik som kan kött, det kan mycket väl vara en stormarknad. Men du måste prata med om det goda köttet, få igång en dialog men chefen i disken prata med honoom eller henne på ett sätt som får dem att verkligen avslöja sina favorit detaljer och hur dessa mörats. Det kan finnas en chans att på en speciell hylla eller krok i deras kyl hänger just det köttet som du är ute efter!?

Lycka till! R:-)

Moderator säger: Nu är chattet slut. Alla ni som inte fick tillfälle att ställa era frågor får en ny chans nästa gång Rikard chattar!

   Rikard Nilsson säger: Thanks! Allesammans, vi önskar er en riktigt trevlig helg med massor av matuppleveser tillsammans med nära och kära! R:-)