Mat-turista och njut mer av semestern

Foto: Image 100/SEFA
MAT & DRYCK

Drömmer du om sol, värme och sydländska smaker?

Mat & Vin guidar dig till mat- och vin­distrikten i Frankrike och Italien.

Oliver, timjan, mozzarella ?

Allt fler reser till andra länder för att njuta av mat och vin.

– Matupplevelsen är en viktig del när man vill upptäcka ett lands kultur, säger Marie Johansson, marknadschef på Ticket Travel Group AB.

Där har man kartlagt resetrenderna inför sommaren.

Att matintresset ökar märks – inte bara i det egna köket.

– Resor med tema, som mat och vin, kommer allt mer, säger hon.

Res på egen hand

Många, som reser på egen hand, köper till exempel en flygbiljett till Nice, Marseille, Milano eller Florens.

Man hyr sedan bil och väljer om man vill bo på lantgård, vingård, i lägenhet eller på hotell. Man kan också välja en arrangerad matresa i grupp.

Ett exempel är Sembo Semesterbostäder som arrangerar boende och resor i Provence i Frankrike och Toscana i Italien. Arrangören har ett förslag på rundresa i Provence i sju dagar. Man reser på egen hand, men hotell, en gourmetmåltid och en vinprovning är förbokade.

Rigatoni med sås av fyra ostar

För 4 personer

Foto: Helene Toresdotter

Krämiga bakverk med skogsbär

6 bitar

Foto: Helene Toresdotter

Tapenade

För 4 personer

Foto: Pepe Nilsson

Sydfransk sardellröra

För 6 personer

Getostpaj

För 4 personer

Foto: Pepe Nilsson

Jordgubbar i muscatvin

För 4 personer

Foto: Pepe Nilsson

Ann-Cathrine Björnör Carlsson