Snitsa till pizzan som proffsen

Värnamos Europamästare Tanja lär ut sina bästa knep

1 av 2 | Foto: Tomas Magnusson
Knepet för att få till en läcker pizza är att låta det ta tid, enligt Tanja Tomic.
MAT & DRYCK

Åk inte till Italien om du vill avnjuta Europas bästa pizzor. Styr kosan till Värnamo i stället.

Där finns Tanja Tomic, 29, europamästare i pizzabakning.

Tanjas egenkomponerade pizza Santa Lucia tog hem guld när EM i pizzabakning nyligen avgjordes i Marbella. Rätten, som är toppad med skaldjur, finns numera på menyn på familjen Tomics Pizzeria Chaplin i Värnamo. Tanja och hennes lillasyster Aleksandra, 28, driver den populära restaurangen. Lokalen doftar ljuvligt av ost, skinka och pizzadeg.

– Vi har vuxit upp med pizza. Jag tror att jag bakade den första när jag var elva år, säger Tanja.

Ska avnjutas långsamt

För dem är den italienska kulträtten långt ifrån någon hafsig snabbmat. Det är gourmetmat som ska avnjutas långsamt och tillagas när du har gott om tid.

– I Sverige ska allt gå så fort. Nere i Sydeuropa tar lunchen två timmar. Där äter man för att njuta, här gör man det för att bli mätt, säger Aleksandra.

–En pizza tar sex timmar att förbereda, säger Tanja.

Systrarnas föräldrar kommer från Serbien. Tanja och Aleksandra är båda utbildade på en välrenommerad hotell- och restaurangskola i Schweiz. Men i stället för att söka toppjobb utomlands har de valt att fortsätta med pizzorna i Värnamo, något de aldrig tröttnar på.

–Vi äter nog pizza en gång i veckan i alla fall. Det är som husmanskost för oss, säger Aleksandra.

Hur ska en riktigt god pizza vara?

– Det viktigaste är att degen är krispig, den ska inte vara brödliknande, säger Tanja.

– Ost och tomat måste alltid finnas. Den ska helst inte vara större än 28 centimeter i diameter. Många restauranger serverar pizzor som är större, men då är de sällan någonting på dem.

Så bakar du den perfekta pizzan

Grundrecept på pizza

Ger 4 tallriksstora eller 6 mindre runda

eller 2 bakplåtsstora pizzor.

Systrarna Tomics favoriter

Sara Milstead