Halstrad fänkålsgravad lax

Med gräddstuvade jordärtskockor, spenat och inlagd gurka

MAT & DRYCK

FÖR 4 PERSONER

Foto: Rikard Nilsson

600 g lax, mittbit

1/2 färsk fänkål

1 knippe dill

5-6 vitpepparkorn

2 msk salt

4 msk farinsocker

1 tsk olja

Stuvade jordärtskockor och spenat

500 g jordartskockor

200 g Bladspenat

50 g morot i jullienner

4-5 dl vispgrädde

1 msk finskuren dill

1/2 tsk salt

1/2 krm peppar

Inlagda Gurkstavar:

Skala gurkan och dela den längs med. Skrapa ur kärnorna med en sked. Skär gurkan i små fina stavar. Salta stavarna lätt och låt stå ca 30 min. Häll bort vattnet. Smaksätt gurkstavarna med strösocker och ättika så att det blir en bra balans mellan syran och sötman.

Smaka av med riven pepparrot.

Gravad lax:

Skär bort alla sidoben. Dra över ytan och känn efter ben. Dra upp dem med en pincett eller tång. Finhacka fänkål och dill. Grovkrossa vitpepparkornen. Blanda detta med salt och farinsocker. Pensla laxen med lite olja. Täck sedan med gravningsblandningen. Grava i 10-15 tim.

Stuvade jordärtskockor och spenat:

Skala och skiva jordärtskockorna. För att undvika att de mörknar kan man droppa över lite citronsaft. Koka skockorna mjuka i grädden. Tag upp dem. Koka grädden tills den får en simmig konsistens. Vänd ner skockskivorna, dillen, spenaten samt moroten i grädden. Smaka av med salt och peppar. Varmhåll

ANRÄTTA:

Värm ugnen till 175°. Skär laxen i 3 cm tjocka skivor. Skär loss skinnet. Stek/halstra lax skivorna snabbt sa de får färg. Efterstek dem 5 min i ugnen. Skivorna ska fortfarande ha en rå kärna. Stek skinnstrimlorna i lite olja. Lägg upp som på bilden.