Hur gör man pastej och kaviar?

MAT & DRYCK

Hej Rickard,

Tvaa fraagor jag gaerna vill ha svar paa.

1) Kan Du ge mig recept paa leverpastej? Gick en kurs i matlagning i slutet paa 50-talet och laerde mig att tillverka leverpastej. Har foerlorat det recept jag laerde. Svensk leverpastej aer absolut den baesta.

2)Ett recept paa kaviar? Gjorde ett foersoek paa gehoer foer en tid sedan. Det blev inte lika bra som "Kalle's Kaviar"- men aetbar, om man ej har foer stora pretansjoner.

Tackar paa foerhand.

Mvh, Carl Mbg

1) Bjäre Pastej Anno 1901

Ingredienser:

10 kg Skållad Svinlever males grovt

8 kg späck males fint

9 hg ansjovis filé males fint

25 ägg

10 liter mjölk

960 g vetemjöl

1 kg brynt gul lök (finhackad)

200 g strösocker

400-450 g salt

80 g malen vitpeppar

20 g malen nejlika

5-6 g malen ingefära

10 g riven muskotnöt

1 struken msk nitritsalt

1,5 liters formar

Tillagning:

Koka upp rikligt med vatten. Skär levern i strimlor ca 2 cm strimlor. Slå på det kokheta vattnet på levern och låt stå i ca 4-5 min. Slå bort vattnet och upprepa skållningen en gång till.

Mal sedan levern på grövsta skivan. Mal sedan späcket och ansjovisen på fina skivan. Bryn löken låt kallna.

Blanda alla ingredienserna väl och smaka av med eventuellt mera socker eller salt, peppar.

Fyll formarna med smeten och baka av dem i vattenbad ca 80 min i 110 gradig ugn.

Innertemperaturen skall vara 67 grader ej under.

2) Kaviar görs av Rökt och Rimad torskrom, potatisflingor, kecthchup, matolja

detta mixas i foodprocessor.

Lycka till!