”Ut och grilla!”

Rikard Nilssons uppmaning till läsarna i chattet

MAT & DRYCK

säger: Hej! Ska köpa vildsvinstek o älg av en kompis. Nu undrar jag om du har något bra marinerings tips som Inte inne håller enbär. Är lite nybörjare så att säga,så jag skulle bli tacksam för lite tips.Kram Anna

   Rikard Nilsson säger: Apelsin och rosmarin kryddad vildsvinskarré

Med jordärtskockor svartrötter och vitkål

Ingredienser:

1 st vildsvinskarré ca 1,5 kg

Ett knippe färsk rosmarin

10 pressade vitlöksklyftor

det rivna skalet från 3 apelsiner

4 dl god kalvbuljong

5 dl färskpressad apelsinjuice

300 g vitkål skuren i små fyrkanter

300 g jordärtskockor skalade och skivade

300 g svartrötter skalade och skurna i stavar

2 msk smör att fräsa kålen och svartrötterna

2 st stjärnanis

salt och nymalen vitpeppar från kvarn

skalet från en apelsin

100 g osaltat smör

3 msk finhackad persilja

Tillagning:

Riv skalen på apelsinerna och pressa sedan dem.

Smöra två st smörpapper med smör. Dela karrén längs med på mitten.

Gnid in kareérna i vitlök apelsinskal och krydda med salt och nymalen vitpeppar från kvarn. Lägg kareeérna på vars ett smörat smörpapper och lägg dit ett par rosmarinvistar och vik ihop paketen. Lägg in dem i 200 gradig vcarm ugn, och låt steka i 10 min sänk därefter temperaturen till 175 grader och låt steka vidare i ca 20 min. Låt vila i ca 15 min

Under tiden kareén steker och vilar:

Fräs vitkålen och svartrötterna i 2 msk smör utan att det tar färg, häll på kalvbuljongen och apelsinjuicen, det rivna skalet och 2 st stjärnanisar.

Låt sjuda till det blir mjukt.

Sila över buljongen i en ny kastrull och koka ihop till god smak.

Klicka i ett par msk smör underkraftig vispning och smaka av med salt och nymalen vitpeppar från kvarn.

Tag bort stjärnanisen och tillsätt 3 msk finhackad bladpersilja. Skär upp kareén i lagom tjocka skivor och låt dem rinna av lite.

Lägg upp grönsakerna och slå lite utav den goda såsen över och till sist ett par skivor karré.

Smaklig måltid

gurra11 säger: Hej Rikard, har du några bra tips på hur man kan smaksätta bulgur och couscous?

   Rikard Nilsson säger: Gurra! Absolut! Du kan antingen när den är klar tillsätta finskurna goda örter, tomatkött i små tärningar, oliver, förutsatt att du kokt den i en riktigt god buljong. Skall du servera den kall så kan du även lyfta den en aning med någon god vinägrett. Glöm ej bort vitlöken! Antinge pressad fräst eller fihackad rostad. Lycka till! R:-)

Claes säger: Hej jag tänkte laga lite oxfilé pasta med gräddsås och karl johansvamp. Har du nåt bra tips på kryddor man kan använda för att smaksätta såsen, färska kryddor?!

   Rikard Nilsson säger: Claes! Varför inte göra en Karl Johan svampsås i stället. Det blir bättre! Fräs svampen med massor av finskuren schalottenlök och en pressad vitlöksklyfta. Slå på en god buljong och kok ihop det en stund, tillsätt sedan grädden och koka in den tills såsen blir lagom i konsistensen. Smaka av med salt och nymalen vitpeppar från kvarn samt en liten gnutta karl johan svamps olja. Sist men inte minst en nypa socker! Massor av goda vår grönsaker! Lycka till! Jag önskar jag hade lite torkad karl johan svamp kvar! R:-)

Leif säger: Hej!Jag är stor älskare av bearnaisesås,men får aldrig till det hemma.Har du något bra recept?

   Rikard Nilsson säger: Leif! Du skall titta i en klassisk kokbok! Där hittar du en jättebra hemgjord bearnaise sås. Tips Var noga när du gör den , ha en lite kopp med vatten på sidan om den skulle vis tendenser på att spricka! Träna visp muskeln ordentligt. Lycka till!

Eddan säger: Tjenare Rikard! Vill ha ett tips på en riktigt god och fettsnål efterätt. Ska helst vara lättlagat också.

   Rikard Nilsson säger: Eddan! Fettsnål? I en efterätt kan du väl unna dig lite fett? Aja! Köp ett gäng goda frukter och bär, skär dem i mindre bitar och lägg upp dem på ett dekorativt sätt på varje talllrik! Gör sedan en Zabayonne sås (hittar du i kokboken el på mat & Vin sajten) Slå på lite utav den på varje tallrik och servera! Mycket fräscht och gott! Du kan också gratinera av varje tallrik med hjälpav grillen i ugnen och servera en god glass till! Lycka till! R:-)

säger: Hej Rikard! Jag undrar om man kan anvanda lax i Grön curry gryta eller kommer den att falla sönder i små bitar? Vilken fisk ar bäst att använda till grytor? Anna

   Rikard Nilsson säger: Anna! Jag hade tagit fisk som jag vet håller ihop bra, Marulken är fast och fin. Men du kan ju använda lax i bitar om 3x3 cm som du lägger i allra sist som helt enkelt får bli klara av värmen i grytan (såsen) Köp gärna gambas också eller så kallade jätteräkor. Lycka till! R:-)

Ida M säger: Hej, har en kassler som jag tagit ut frysen imorse, älskar kassler med ananas, men har du nått tips vad man mer kan göra till kasslern?

   Rikard Nilsson säger: Ida! Jag hade satt igång grillen (fint väder ute nu!)Gjort en god glace och penslat kassler med och grillat kort tid, sedan en riktigt matig smarrig sallad eventuellt med potatis eller pasta och en god oliv och vitlöksdressing. Ut och grilla! Lycka till!

R:-)

Danna säger: Hej hur gör man för att få friterat vitlökssmör? Vänder man det i mjöl och ägg och skorpmjöl eller? /Anna

   Rikard Nilsson säger: Danna el Anna! Gör iordning smöret med vitlöken. Dubbelpannera smörtärningar Noga! Som du skriver med mjöl/ägg/ströbröd upprepa detta en gång. Frys täningarna HÅRT! Fritera dem kort ca 45 sek. Inte lätt men kör hårt! Lycka till! R:-)

Moderator säger: Sista frågan kommer från Mia.

mia säger: Grillade oxfilé ikväll blir det, vad är godast till, har du något bra tips?

   Rikard Nilsson säger: Mia! Jag skulle gjort en sallad med grönsaker och mangobitar, smakat av med en vinägrett smaksatt med sweet chilisås. Och sedan råstekt grön sparris och varför inte ett aluminium paket på grillen med potatisbitar, schalottenlök, vitlök, salt och peppar vik ihop och ställ där på grillen! Jag förutsatte att grillen kom igång ikväll!?Lycka till! R:-)