Första, andra, tredje...skål!

Värdefullt vin under klubban

MAT & DRYCK

Har du 25000-30000 kronor som ligger och slänger och är sugen på ett glas rött?

Då är årets dryckesauktion på tisdag något för dig.

Dyrast och äldst Systemets värderingsman Jens Lindberg visar den röda bourgogne med utropspris 25000-30000 kronor som går under klubban på tisdag.
Foto: Casper Hedberg
Dyrast och äldst Systemets värderingsman Jens Lindberg visar den röda bourgogne med utropspris 25000-30000 kronor som går under klubban på tisdag.

Det är andra gången som Systembolaget och Stockholms auktionsverk låter värdefulla samlarviner och spritflaskor gå under klubban.

Premiären i höstas blev succé och intresset för de 3864 flaskorna fördelade på 568 "lotter" som finns till salu på tisdag är mycket stort.

Som "Antikrundan"

-Sverige är ju inte världens största marknad men det här slår alla våra förväntningar, säger Systemets marknadschef Per Bergkrantz.

Även om det handlar om dyrgripar långt över bag-in-box-nivå så har dryckesauktionen folkliga drag av både "Antikrundan" och bonnauktion.

-Vi har haft värderingsträffar i Malmö, Göteborg och Stockholm där folk fått visa upp sina flaskor, säger värderingsmannen Johan Magnusson.

" Några glada överraskningar?

-Ja, det var en nybliven änka i Göteborg som kom med två av makens viner. Hon hade verkligen inte en aning men hennes båda Mouton Rotschild 1945 värderade vi till 5 000 kronor styck, säger han.

Ölburk fick nobben

Mindre nöjd var mannen som kom med en burk TT mellanöl från 70-talet. Den fick inte vara med.

Precis som på vanliga sommarauktioner handlar det också om att folk byter gamla grejor med varandra.

-Den typiska säljaren är en samlare och det gäller i många fall köparna också, säger värderingmannen Jens Lindberg medan han visar auktionens dyrgrip, en Romanée-Conti från 1945 värderad till 25000-30000 kronor.

Tappat någon flaska än?

-Nej, faktiskt inte, säger han och knackar i bordet.

Så vet du om flaskan är en dyrgrip

Jon Hansson