Svalka dig med en öl i grilloset

”Pilsnergubben” Göran Winberghs bästa tips

MAT & DRYCK

Färsbiffar, scampi eller lammspett – en kall öl förhöjer

smaken, rensar rent och svalkar skönt i grilloset.

Här är Göran Winberghs hetaste förslag till grillmästaren.

Göran Winbergh.
Foto: Per Björn
Göran Winbergh.

Pilsner Urquell

(Tjeckien) 1566

4,4 % 12,90 kr (33 cl)

Smakrikt smörkolig, lätt rökig med frodig beska. Nämns som en av världens bästa öl – lysande till lamm och lax på gallret.

Jämtlands Pilgrim

(Jämtlands) 1384

4,5 % 19,90 kr (50 cl)

Muskulöst besk med klanger av enbär och salmiak, komplext fruktig. Smakrik ale till karré och kryddtunga färsbiffar.

Fuller’s 1845

(England) 1633

6,3 % 25,90 kr (50 cl)

Kraftigt beskt rostad ale med russin, knäck och kakao i smaken. Alkoholstark stämningshöjare medan glöden tar sig.

Breznak

(Tjeckien) 1694

5,1 % 13,50 kr (50 cl)

Mustigt maltig och torrt besk med lätt nyans av gräddkola. Bastant tjeck som spelar utmärkt med blodiga biffar av nöt.

Bryggmästarens -Pilsner (Åbro) 1209

5,0 % 11,90 kr (33 cl)

Friskt humleblommig med torr nyans av mango. Lyfter den örtiga sältan på grillens välkryddade fisk och kyckling.

Roslager

(Slottskällan) 1646

5,0 % 18,80 kr (50 cl)

Humlekryddig med mjuk maltsötma och stänk av aprikos och tallbarr. Rejäl pilsner som rensar rent bland kryddiga korvar.

Cobra

(Indien) 1623

5,0 % 14,50 kr (33 cl)

Ren och brödig med humleblommig knorr av citrus och päron. Ett ljust öl som friskar upp till lättkryddad fisk och mild scampi.

Murphy’s Irish Stout

(Irland) 1498

4,0 % 17,30 kr (50 cl)

Mjukt mockarostad och drickvänlig med krämig beska. Kolsvart törstsläckare – spännande till skaldjur och musslor.