Dagens namn: Verner, Valter
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Mat & dryck

Kyckling- och vetegrynspilaff med ugnsrostade grönsaker, aprikos och korintsås

Foto: Rikard Nilsson

Ingredienser:

600 g kycklingfilé i bitar

Olivolja

Smör

Grönsaker:

75 g tomat

75 g röd paprika

75 g gul paprika

75 g gul lök

1 pressad vitlökskllyfta

Finskuren persilja

avsmakning med salt och peppar.

Pilaffen:

4 dl vetegryn (blötläggs ca 8 timmar)

8 dl kycklingbuljong

4 finskurna schalottenlökar

2 msk olivolja

2 dl skuren rotselleri i små bitar

3 dl skuren morot i små bitar

2 dl linsgroddar eller andra groddar

ett knippe färsk bladpersilja

1 pressad vitlöksklyfta

Salt och nymalen vitpeppar från kvarn

Såsen:

8 dl kycklingbuljong

1 finskuren gul lök

2 dl torkade aprikoser skurna i små bitar

2 msk socker

2 msk sweet chili sauce

1 msk vitt vinsvinäger

1 msk korinter

 

Gör så här:

Sätt på ugnen på 200 grader (för de ugnsbakade grönsakerna).

 

Ansa och skölj grönsakerna. Dela dem i bitar och och stek gyllene, smaka av med vitlöken, salt och vitpeppar. Baka grönsakerna i ugnen ca 15-20 min.

 

Fräs den finskurna löken till såsen i lite smör och tillsätt aprikoserna. Slå på buljongen och tillsätt sockret, chilisåsen, vinägern. Låt detta koka ner en aning så att såsen börjar få bra smak. Red av såsen en aning med majsena, tänk på att den inte blir för tjock i konsistensen. Mixa såsen i en glas mixer och sila allt genomen finmaskig sil. Till sätt korinterna och låt såsen bli ljummen. Smaka av med salt och vitpeppar från kvarn. (Såsen skall vara lite sursöt)

 

Koka det blötlagda vetet i buljongen. Fräs löken i oljan, tillsätt grönsakerna och svampen. Salta lätt och låt det hela puttra mjukt under lock på svag värme. Tillsätt mer buljong om så behövs. Blanda grönsakerna med kokta vetet och linsgroddarna och smaka av med örtkryddor. Variera pilaffen med olika slags grönsaker eller blanda gärna i kikärter eller linser.

 

Stek kycklingbitarna gyllene i lite smör och baka bitarna klara i ugnen. Smaka av med salt och nymalen vitpeppar från kvarn.

 

Lägg upp vackert.

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet