Åh, det här var gott!

Efter Aftonbladets larm: Så lagar mästerkocken billig mat

Mums I testpanelen: Katja Orback, 78, Kristina Rasch, 70, och Vivi Eriksson, 67.
Foto: Magnus Wennman
Mums I testpanelen: Katja Orback, 78, Kristina Rasch, 70, och Vivi Eriksson, 67.
MAT & DRYCK

I vintras slog Aftonbladet larm om den usla kosten till våra gamla.

Jan Myrdal, 77, tog täten i kampen mot matlådor i äldreomsorgen.

I går stod han i Kungsträdgården – där några av Sveriges bästa kockar visade att bra mat till gamla inte är dyrare än dålig.

67000 namnunderskrifter fick Jan Myrdal ihop när Matupproret rullade fram över Sverige.

Mat för billig peng

I går gick kampen in i en ny fas. I Kungsträgården bevisades att det går utmärkt att laga god och bra mat för den kommunala äldrematspengen.

– Det här var verkligen gott, säger Kristina Rasch, 70, från Stockholm, som smakade på i ståndet där kockar från Werners Vänner (ledargestalt Werner Vögeli) lagade modern äldremat.

Kristina och väninnorna Vivi Eriksson, 67, och ministermamman Katja Orback, 78, var på plats för att debattera äldremat och provsmaka de nygamla rätterna.

Särskilt upprörda är väninnorna över det kommunala systemet där pensionärer får sju dagars matlådor på samma gång.

”Det är förfärligt”

– Det är förfärligt, säger Kristina Rasch som själv har ett förflutet inom restaurangbranschen.

Mångårige kocken Örjan Klein bevisade under matfestivalen i går att det går alldeles utmärkt att laga näringsriktig och god mat för äldre.

– Damerna från Högalid är föredömliga, vi måste höja våra röster. Vi har rätt till ett anständigt avslut på livet.

Aktiviteterna om äldrematen i Kungsträdgården var en del i Matfestivalen Smaka på Stockholm.

När de 67000 namnunderskrifterna i Matupproret i vintras lämnades in till äldreomsorgsminister Ylva Johansson, beordrade hon direkt Socialstyrelsen att ta fram kriterier för hur äldrematen ska kvalitetsbedömas. Vid årsskiftet väntas det vara klart.

Så tyckte damerna om maten

Emma Härdmark