Dagens namn: Verner, Valter
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Mat & dryck

Grilla som en latino

Bjud vännerna på argentinsk grillfest

Foto: Stefan Mattsson

Argentina är tango, fotboll – och kött.

Man ska vara många, det ska vara mycket och det ska vara grillat.

Häng med Aftonbladet på asado.

Pablo Greppi.   Pablo Greppi. Foto: Stefan Mattsson

Tre frågor till Pablo Greppi

 

1 Vad är asado egentligen?

– Det är som den här festen. Alla i Argentina grillar. Släkt och vänner samlas – oftast på söndagar. Man äter och umgås.

2 Det är mycket kött?

– Ja, det ska vara ungefär ett halvt kilo per person men det är ju med ben och sådant. Vi grillar gärna kalvbräss, njure, hjärta, bringa och tarmar. Det är faktiskt jättegott. Flankstek är också en höjdare. I norra Argentina grillar de komage också men det är egentligen förbjudet.

3 I Sverige är ju karré och flintastek populärt. Grillar ni fläsk i Argentina också?

– Nej, det blir nästan bara nötkött och lamm. Så är det till vardags också. Vi äter mycket biff. För 10–15 år sedan hade alla råd för kött var så billigt men nu har många det betydligt kärvare.

Jon Hansson

Fakta/Pablo Greppi

Ålder: 55.

Yrke: Kock.

Bor: Stockholm.

Familj: Sonen Maximiliano.

Favorit på grillen: Lamm.

Parillada de carne y cordero - fat med kalv- och lammrätter

Foto: Stefan Mattsson
Grillar du både lammet och nötköttet räcker det till 12 personer men du kan förstås nöja dig med bara ena varianten och bjuda hälften så många. Då kan du dra ner något på de grillade grönsakerna.

0,5 kg kalvnjure (75 g/person)

6 chorizos (kalvkorv)

1,5 kg kalvbringa, asado de tira (250 g/person)

6 skivor utskuren kalvbiff, bife de chorizo (200 g/person)

0,5 kg lammkorv, salchicha parrillera

1,5 kg lammbringa

1 kg lammstek (att göra spett av)

 

Marinad till lammköttet:

olja

vitlök

persilja

grovt salt

finhackad spansk peppar

lite vinäger

 

 Blanda marinaden. Lägg i lammbringan och lammsteken och låt dra ungefär en timme.

 Tvätta kalvnjuren noggrant i vatten, skär den i 2 cm tjocka skivor och strö lite grovt salt över.

 Skär lammsteken i 2 x 2 cm stora bitar och trä på spett.

 Man börjar oftast att grilla korvarna (chorizo och salchicha) och kalvnjure. Kalvnjuren grillas på båda sidor på medelvärme och är klar när den är fast och har fått en gyllenbrun färg.

 När chorizon, salchichan och njuren börjar bli klara lägger man på kalvbringan (asado de tira) och lammbringan, som läggs med bensidan ner. Efter halva tiden vänds bringan med köttsidan nedåt och flyttas närmare glöden för att få en lite knaprigare yta. Pensla lammbringan med marinad under grillningen. Dessa tre bör vara välstekta.

 När bringorna börjar bli klara lägger man på utskuren biff (bife de chorizo) samt lammspetten. Köttet placeras närmare glöden och serveras mediumgrillat. Grilltid 5–6 minuter.

Parillada de verdura - grillade grönsaker

Foto: Stefan Mattsson
6 personer

3 sötpotatisar

3 bakpotatisar

4 palsternackor

4 zucchini

2 auberginer

4 röda paprikor

2 lökar

2 purjolökar

 

 Förkoka sötpotatisen, bakpotatisarna och palsternackorna i cirka 15 minuter.

 Dela sötpotatisen på mitten och grilla med snittsidan nedåt.

 Skiva bakpotatisen i 2 cm tjocka skivor och grilla på båda sidor.

 Palsternackorna delas på mitten eller grillas hela om de är lite mindre.

 Zucchinin och auberginerna skivas i ca 2 cm tjocka skivor.

 Paprikorna, lökarna och purjolöken skärs i större bitar.

 Blanda marinaden och pensla grönsakerna med den.

 Grilla på medelvärme eller på mellannivå på grillen.

 Pensla grönsakerna med återstoden av marinaden innan du serverar.

Chimichurri - stark argentinsk salsa

1 dl hackad persilja

1 hackad vitlöksklyfta

1 msk oregano

1 msk hackad spansk peppar

1 msk paprikapulver

salt

Blanda ingredienserna med:

0,5 dl vitvinsvinäger

0,5 dl olivolja

0,5 dl kokande vatten

 

 Rör ihop alla de fasta ingredienserna. Blanda med vinägern, oljan och vattnet och låt svalna.

Grillad provoloneost med olja och örter

Foto: Stefan Mattsson

1 stor provoloneost

olivolja

oregano

svartpeppar

vitt lantbröd eller baguetter

 

 Skär osten i 2 cm tjocka skivor och grilla snabbt på båda sidor tills osten mjuknat och blivit varm.

 Servera skivorna med olivoljan, oreganon och grovmalen svartpeppar och bröd.

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet