Bjud på snaps-tapas

- plockrätter i blågul tappning

MAT & DRYCK

Snaps-tapas, vad är det?

Jo, det är små plockrätter i blågul tappning — som avnjuts med en snaps.

Här är 17 recept, och dryckerna till.

(Att prova alla snapsarna på en gång rekommenderas ej...)

Föregångaren till smörgåsbordet var ett brännvinsbord, enkla tilltugg att skölja ned med starkvarorna.

De 17 assietterna från ”Helan” till ”Ett evigt liv” är tänkta som något liknande – eller kalla det för blågula tapas om du vill vara internationell.

Recepten är tänkta för 8 personer. Det blir många men mycket små munsbitar om du kör hela programmet – och du lär inte behöva någon varmrätt direkt efteråt. Givetvis går det utmärkt att göra bara några av rätterna, lägga till eller dra ifrån.

Det är naturligtvis inte heller något krav att ladda med olika snapsar till alla rätterna. Det går bra med en enda – eller öl, vin och vatten.

En idé är snapsknytis där gästerna tar med sig sina favoriter.

Lådorna med många olika småflaskor passar också perfekt här.

Om du tar alla 17 nubbarna rekommenderar jag att du biter av flitigt. Man blir väldigt trött av 17 ”botten upp!”

Recept: Jon Hansson

Snapstips: Göran Winbergh

Foto: Morgan Norman

1 Helan + Inlagd sill

2 Halvan+ currysill med äggklyftor

3 Tersen+ snälla stavar

4 Qvarten+ rödbetor

5 Qvinten+ Matjesröra

6 Sexten+ örtpotatis

7 Septen+ sherrysill

8 Rivan+ löjroms-rundlar

9 Rafflan+ citrongurka

10 Rännan+ salladsskålar med ansjovis

11 Smuttan+ böcklingmousse

12 Smuttans unge+ morötter med getost

13 Lillla Manasse+ goda korvbitar

14 Lilla Manasses bror + starkosten

15 Femton droppar+ skinkrullar med pepparrotskesella

16 Kreaturens återuppståndelse + kryddpotatis med grovt salt

17 Ett evigt liv+ äppelfläsk

Jon Hansson