Yabba-Dabba-Doo

Vilken läcker flintastek!

Foto: Kalle Assbring
MAT & DRYCK

Flintasteken blir allt mer poppis på grillen.

Den är oftast färdigmarinerad – behändigt men tjatigt i längden.

Sätt din egen smak i stället och impa på gästerna.

Text & recept: Jon Hansson

En nyhet från det stora köttföretaget där mamma gör köttbullarna är en naturell flinta. Du kan också be din handlare att ordna omarinerat kött så att du kan krydda själv. (Säger han eller hon att det inte går så byt affär.)

Marinaderna är beräknade till en flintastek på 800 g som räcker till 4 personer med sallad och potatis eller bröd.

Gör så här:

Blanda alla ingredienserna till den marinad du valt (eller skapat själv). Smaka på marinaden innan du lägger i köttet. Är den god? Behövs mer salt? Mer syra i form av citron eller vinäger? Mer hetta?

Skär några snitt i svålen på flintan så att den inte kupar sig på grillen.

Häll marinaden i en stor (minst 3 l) plastpåse, stoppa ner flintateken och knyt ihop. Knåda påsen lätt och vänd runt så att hela steken hamnar i marinaden. Stoppa ner påsen i en andra påse för säkerhets skull så att du inte får en otrevlig läcka i kylen.

De mindre rinniga marinaderna – Bam-bam, Barney och Pebbles – funkar bäst om du knådar in köttet med dem innan du stoppar det i påsen.

Du får mer smak om du låter köttet marinera 15–20 timmar men det blir bra resultat på en halvtimme också.

Låt köttet ligga framme 30 minuter så att det inte är iskallt när du ska grilla.

Torka bort marinaden så att köttet är torrt. Du kan pensla på mer marinad mot slutet av grillningen för att få mer smak.

Låt grillen bli riktigt het innan du lägger på köttet men dämpa sedan värmen så att steken inte blir bränd utanpå men halvrå inuti. Den behöver steka totalt 10–12 minuter på varje sida.

Så här kan du dämpa värmen på grillen:

– Sätt gallret 15–20 cm över glöden.

– Fös ihop de heta grillkolen i ett hörn av bottnen på grillen och lägg köttet i andra hörnet. Det kallas för indirekt grillning.

– Har du lock till grillen så dämpar du värmen med det.

– På en gasol- eller elgrill drar du förstås bara ner värmen.

– Vänd köttet då och då så att du har koll på att det inte bränns eller blir ojämnt grillat.

– Köttet är klart när det känns stumt när du klämmer på det. Rått kött känns som i tumvecket, färdiggrillat som tummens undersida. Använd stektermometer om du har det. Köttet är klart när det är 70 grader mitt i.