Pyttipanna på vilt

MAT & DRYCK

Du behöver inte nödvändigtvis använda steken, eller älg. Här passar verkligen lite gott och blandat. De lite segare bitarna har ofta mer smak så låt dem gärna vara med.

Foto: Pär Johansson

Tid: 40 minuter

Det här behöver du

(4 personer)

500 g älgstek

2 palsternackor

2 morötter

1 lök

300 g tärnad fryst potatis

150 g Västerbotten eller annan smakrik hårdost

3 msk smör

0,5 tsk timjan

2 dl lätt-crème fraiche

2 msk osötad senap

4 msk rårörda lingon

Salt

Peppar

Så här gör du

1. Skala palsternackorna och moroten. Tärna pyttstort.

2. Skala löken och tärna grovt.

3. Skär köttet i 1 x 1 cm stora tärningar.

4. Skär osten i ungefär lika stora tärningar.

5. Hetta upp det mesta av smöret i en stor stekpanna och fräs nackorna, moroten, löken och potatisen tills det börjar bli brynt och ätklart. Salta, peppra och strö över timjan. Skyffla över det stekta i en bunke.

6. Hetta upp resten av smöret i stekpannan och bryn köttet hastigt. Salta och peppra.

7. Tillbaka med de stekta rotsakerna och vänd ner dem i köttet tillsammans med osten. Fräs ytterligare en knapp minut så att allt blir varmt.

8. Blanda crème fraichen med senapen och lingonen. Smaka av och servera till pytten.

Gott att dricka till

Ett öl med karaktär:

Jämtlands pilgrim (1384) Sverige, 19:90 kronor.

Jon Hansson