Äntligen dags för julgodis!

MAT & DRYCK

Finns det något mysigare julpyssel än att laga sin egen knäck och kola?

Här är fem smarriga recept.

Text: Maria Öhrn

Foto: Fredrik Reuterhäll

Knäck

Cirka 30 stycken mumsiga knäckar. Använd gärna en termometer när du kokar smeten.

Ingredienser

25 g sötmandel

1 dl vispgrädde

1 dl ljus sirap

1 dl strösocker

Tillagning

1. Skålla, skala och hacka mandeln.

2. Koka vispgrädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull på medelvarm platta. Rör om i smeten då och då och placera under tiden knäckformar på en bricka.

3. När knäckmassan når 122 grader eller håller för starkt kulprov (se info om kulprov här nedanför) blandar du ner mandeln och drar kastrullen från plattan.

4. Klicka ut knäcken i formarna och låt svalna. Förvara sedan i kylskåp.

För att kolla om knäcken är färdig droppar du lite av smeten i en kopp med kallt vatten. Blir kulan hård håller den starkt kulprov.

Mintkyssar

Blir 30 stycken

Kanel- och kardemummatryffel

Blir 20–25 tryfflar

Chokladkola

Blir cirka 53 kolor

Förvara i kylskåp

Gräddkola med jordnötter

Blir cirka 40 kolor

Använd digitaltermometer