Dagens namn: Verner, Valter
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Mat & dryck

Fem himmelska pannkakor

Så piffar du upp barnens favorit

Pengarna är slut och frysen är tom.

Då är pannkakor perfekt.

Här får du bra tips hur du piffar upp de gamla klassikerna.

Text: Jon Hansson

Recept och foto: Magnus Anderson Gadd

Grundrecept: Pannkakor

Detta är ett beprövat grundrecept som passar bra till såväl pannkakor som plättar. Vill du variera receptet och få lite lättare och porösare plättar kan man öka mängden ägg. Då minskar du mängden mjöl med en halv dl per ägg.

Servera pannkakorna traditionellt med sylt eller färska bär. Glass eller vispad grädde brukar också vara mycket populärt.

 

Du behöver:

2 ägg

6 dl mjölk

2,5 dl vetemjöl

0,5–1 tsk salt

(1–2 tsk socker)

1 msk margarin eller smör

 

Gör så här:

1. Vispa sönder äggen i en skål och tillsätt hälften av mjölken samt allt mjöl och salt. Man behöver inte använda sockret men det ger pannkakorna en lite fylligare smak.

2. Vispa ihop smeten så att den blir helt klimpfri innan den resterande mjölken tillsätts.

3. Smält matfettet och häll ner det i smeten medan du hettar upp pannan till medelvärme. Det kan behövas lite matfett i pannan till första gräddningen. Därefter ska det räcka med det fett som redan finns i smeten.

4. Beräkna ungefär 1 dl smet till en pannkaka och ungefär 1 msk smet till en plätt. Vänd när undersidan har fått en fin gyllenbrun färg och ytan har stelnat. Tänk på att mjölet gärna vill sjunka så rör om i smeten med jämna mellanrum.

Pannkaksbakelser

Tillaga en sats plättar enligt grundreceptet. Om man inte har någon plättlagg kan man steka vanliga pannkakor och sedan stansa ut plättarna med ett glas. Eller varför inte ta fram pepparkaksformarna! Spillet mumsar man lätt i sig under tiden?

 

Du behöver:

3 dl blåbärssylt

3 dl äppelmos

4 mosade bananer

3 dl jordgubbssylt

1 l färska jordgubbar

3 dl vispgrädde

 

Gör så här:

1. Stek 20 plättar och låt dem svalna. Lägg dem två och två med de olika fruktfyllningarna emellan.

2. Bred på vispad grädde och garnera med färska bär.

Endast fantasin sätter gränser!

Mexikansk pannkaka

Du behöver:

4 morötter

1 purjolök

1 blomkålshuvud

1 palsternacka

140 g bacon

3 ägg

8 dl mjölk

4 dl vetemjöl

1 msk texmexkrydda

0,5 tsk salt

 

Gör så här:

1. Skala och skär morötterna i korta stavar.

2. Skölj, ansa och skär blomkålshuvudet i buketter.

3. Skala och strimla purjolöken och palsternackan.

4. Strimla ner bacon och fräs det knaprigt i sitt eget fett.

5. Lägg ner det gröna och låt fräsa med några minuter.

6. Fördela baconfräset i en stor ugnssäker form eller långpanna.

7. Vispa samman ägg, mjölk, vetemjöl, texmexkrydda och salt. Häll

smeten över grönsaker och bacon.

8. Grädda i cirka 30 minuter på 225 grader. Låt stå i några minuter och servera sedan med tomat- och löksallad samt bröd.

Italiensk pannkaka

Ricotta är en grynig färskost som är tillverkad av vassle från komjölk. Den har en mild smak och kan jämföras med keso. Vasslen som osten görs av kommer från tillverkningen av bland annat mozzarella.

Ricotta ingår som en viktig ingrediens i många italienska maträtter.

 

Du behöver:

2 rödlökar

1 burk ricottaost

150 g rucolasallad (skölj den i

iskallt vatten så blir den krispig)

4 msk flytande honung

 

Gör så här:

1. Grädda stora fina pannkakor enligt grundreceptet.

2. Sprid ut den hackade rucolan och klicka på osten.

3. Skiva löken fint och strö på den.

4. Ringla över honungen.

Blanda gärna med lite andra salladssorter om du vill.

Indonesisk tjockpannkaka

Du behöver:

8 dl mjöl

10 g torrjäst

1,5 dl florsocker

1 tsk salt

6 dl mjölk

5 ägg

 

Fyllningen:

2 msk smör

250 g riven ost (gärna

Edamer)

200 g krossade cashew-

nötter

100 g riven choklad

8 msk kondenserad mjölk

 

Gör så här:

1. Värm mjölken till cirka 40 grader och blanda ner jästen.

2. Blanda därefter ner mjöl, salt, ägg och socker. Låt smeten vila ca en timme.

3. Värm lite smör i en tjockbottnad stekpanna (24 cm i diameter).

4. Fyll 3/4 av pannan med smet. Grädda på svag värme tills ytan har blivit porös.

5. Strö över socker och lägg ett lock över pannan.

6. Strö över choklad, nötter, ost och kondenserad mjölk när pannkakan är färdig.

7. Lyft ur pannkakan och gör ett snitt mitt över den (skär inte ända ner till botten). Vik den ena halvan över den andra.

8. Servera pannkakan i skurna bitar.

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet