Här är kockarnas helvilda maträtter

Aftonbladet provåt zebra, skallerorm, krokodil och kamel

MAT & DRYCK

PITEÅ

Skallerorm?

Äta?

Ja, kört i en mixer med philadelphiaost, litet avokado, sockerärtor och tomat är det en alldeles utmärkt liten förrätt.

Till ett whiskyglas med svampsoppa, karl johan, är det alldeles fantastiskt gott.

– Men det är klart, det tog ett par timmar innan vi hade tappat respekten för att det var skallerorm vi jobbade med, säger Jon Oskar Arnason.

Han är kock, han driver restaurang Bryggargatan i Piteå tillsammans med sin fru och Stefan Jonsson, också kock, och han menar inte att han trodde att den frysta ormen skulle vakna till liv och bitas.

– Nej, jobbar man med något helt nytt har man respekt för råvaran.

Zebra och kamel

På Ica Kvantum i Piteå säljer Per Stenmark skallerorm, zebrafilé, kamelfilé och krokodil.

För att ta reda på om det inte bara är en idiotisk idé, för att ta reda på om det över huvud taget går att få något ätbart av detta bad Aftonbladet Jon Oskar Arnason och Stefan Jonsson att laga det nya norrländska smörgåsbordet.

– Nej, absolut inget smörgåsbord, men vi ska göra fyra ätbara rätter av det, sa Jon Oskar.

Norrländska rätter

På deras krog är det norrländska specialiteter som gäller. Men det närmaste pitepalt vi kom var att de hade gjort chips av denna bygderätt.

Skallerorm, zebra, krokodil och kamel finns inte på deras meny.

– Men det är skoj att pröva att göra något nytt, sa Stefan Jonsson.

Alltså började vi med skallerormsterrinen. En liten terrin där skallerormskrämen var varvad med avokado, tunnskuren tomat och sockerärtor.

Smakar inte ål

Det smakar definitivt inte ål, vilket jag trodde det skulle göra. Obestämbart åt kyckling/tonfisk-hållet. Rätt salt. Gott? Ja, tillagat på detta sätt.

Krokodil? Nej. Segt, limmigt, trådigt, mjöligt. Goda tillsatser, men, nej. Fiskpinnar är godare.

Kamel? Absolut. Lättrökt, marinerad, äggulesås, mycket bra.

Zebra? Det är förvånansvärt att det finns miljontals zebror i livet. Filén är mör som ingen älg eller ren någonsin kommer att bli. Smak av vilt, hjort. Ok, flamberad, calvadossmord, men absolut godast.

Ormen är dyrast

– En sådan här meny skulle kosta omkring 1900 kronor. Skallerormen är dyrast, 890 kronor kilot. De övriga ligger på mellan 300 och 350 kronor kilot. Vi kommer inte att ha den. Men det var roligt att laga till, säger Jon Oskar Arnason.

Zebra-filé

Foto: Lasse Allard

Skallerormsterrin

Foto: Lasse Allard

Kamelfilé

Foto: Lasse Allard

Krokodil

Foto: Lasse Allard

Per-Iwar Sohlström