Tala om var vår mat kommer ifrån

Karin Ahlborg granskar lågprismaten

Varifrån kommer maten? Fabriken i Skåne köper sina kycklingar från Thailand. Torsken skickas till Kina för att bli filéer. Svensk skinka körs ända till Polen för att styckas. Nu inleder Aftonbladet en granskning av lågprismaten.
Foto: Mats Strand
Varifrån kommer maten? Fabriken i Skåne köper sina kycklingar från Thailand. Torsken skickas till Kina för att bli filéer. Svensk skinka körs ända till Polen för att styckas. Nu inleder Aftonbladet en granskning av lågprismaten.
MAT & DRYCK

Varifrån kommer din mat?

Och vilka omvägar har den tagit innan du köpte den?

Det får du inte veta.

Livsmedelsproducenterna vill hålla det hemligt för oss.

De tycker inte att det spelar någon roll för oss att få veta.

Vi beslöt oss för att ta reda på hur maten reser runt hela jorden.

Karin Ahlborg.
Foto: Börje Thuresson
Karin Ahlborg.

Fiskpinnarna som du köper med dig hem från affären är gjorda av fisk fångad i Nordostatlanten.

Det står på förpackningen.

Finemang, tänker du.

Det är nära oss, känns tryggt och bra.

Färskt, faktiskt.

Vad du inte vet är att denna torsk rest mer än ett varv runt jorden.

Det har i praktiken gått minst hundra dagar, troligare 4–5 månader, sedan torsken fångades utanför Norge.

Inget eget val

Under den tiden har fisken frysts, tinats och frysts igen.

Den har varit packad i kylrummet på fiskebåten. Den har lastats om i hamnar till nya containrar, gungat fram på haven och på motorvägar.

Känns det nu vettigt att bara få veta att fisken fångats i Nordostatlanten?

Jakten på lågprismaten har totalt förändrat vår matkarta.

Om kycklingen kan köpas några kronor billigare i Thailand, så gör livsmedelsjättarna det.

Om den svenska skinkan kan skivas billigare i Polen och sedan skickas tillbaks, då gör man det.

Men utan att tala om det för dig.

Du får inte en chans att göra ett eget val: Vill jag ha maten under de här omständigheterna?

Har rest i matens spår

Jag och fotografen Mats Strand har rest i lågprismatens spår.

Vi har förundrat oss:

Hur är det möjligt att maten blir billigare av att transporteras runt hela jorden? Och hur mår maten egentligen?

På den första frågan är svaret att transporterna är så löjligt billiga att de knappt syns i en kostnadskalkyl.

– Men miljökostnaderna är gigantiska, säger Svante Axelsson på Naturskyddsföreningen.

Svaret på den andra frågan kan man säkert tvista om, men maten blir inte bättre av långa transporter – bara sämre.

– Egentligen borde maten vara märkt med hur långt den fraktats, säger Svante Axelsson.

Märkning borde vara en självklarhet

Det borde vara upp till dig att bestämma över vilken mat du vill ha.

Och för att du ska kunna bestämma måste du få veta.

Att ursprungsmärka maten borde redan vara en självklarhet.

Lika självklart borde det vara att matproducenterna berättar hur och var maten transporterats.

Låt oss få veta var vår mat kommer ifrån och var den har varit.

Nu.

Läs mer:

Läs hela artikelserien:

Karin Ahlborg