”Fisken blir torr av att frysas om”

Tv-kocken om maten som färdas över hela jorden

MAT & DRYCK

Hur mår egentligen mat som skickas kors och tvärs över jorden?

Vi frågade måltidsexperten och tv-kocken Magnus Svensson.

Magnus Svensson.
Foto: Andreas Enbukse
Magnus Svensson.

En fisk som fryses, tinas och fryses om – hur mår den?

– Varje gång man fryser fisken vandrar ju vattnet mellan cellerna. En del celler går sönder och kan inte hålla vattnet när det vandrar tillbaks vid upptining. Det gör att fisken blir torrare för varje gång den fryses.

Att åka jorden runt i minst tre, troligare fem, månader – påverkar det kvaliteten?

– När man fryser fisken är det ju bara vattnet man fryser. Det fett som finns i fisken fortsätter att förstöras. Efter tre månader börjar det bli härsket.

Men en fiskpinne smakar ju inte härsket fast det kanske gått fem-sex månader sedan den fångades?

– I industrin använder man sig av en massa konstiga salter, dels för att behålla vattnet i produkten och dels för att förbättra hållbarheten. Jag vet inte om det kan bero på något sådant.

Läs mer:

Läs hela artikelserien:

Karin Ahlborg