Svensk skinka skivas i Polen

Resan över Östersjön gör den svenska skinkan billig

1 av 4 | Foto: Mats Strand
Billigt i Polen 28 öre eller 1 krona och 12 öre för att skiva och packa ett paket bacon? För Swedish Meat är valet självklart: genom att bygga sin anläggning i Polen sparar man in drygt 50 000 kronor per vecka. En besparing som kanske kommer konsumenterna till godo en smula men mest tjänar producenter och handel på lågprisjakten runt jorden.
MAT & DRYCK

SWINOUJSCIE, POLEN

Hit till Polen körs den svenska skinkan.

Sedan körs den tillbaks till Sverige.

Det blir billigast så.

Ett par kilometer utanför staden Swinoujscie ligger Swedish Meats nya anläggning, som snart ska bli dubbelt så stor.

I de toppmoderna lokalerna jobbar 60 personer med att skiva och förpacka skinka och bacon.

Inte bara svenskt kött. Här finns dansk bacon som kanske, kanske inte, varit ner en sväng till Spanien eller Tjeckien för att rökas innan den skivas i Polen och sedan säljs i Sverige.

På paketet kan man bara läsa att köttet kommer från Danmark.

Hit ska också överskottet av svenska, hela skinkor skickas för att finstyckas och säljas.

– I dag exporterar vi dem hela med förlust. När de är finstyckade i sex delar får vi ett bättre pris, säger Hampe Mobärg, informationsdirektör på Swedish Meat.

De sexdelade skinkorna används till smörgåsmat, bland annat.

Köttet körs med färja från Sverige, styckas och skickas tillbaks. Eller exporteras vidare.

Att man lagt anläggningen i Polen är förstås på grund av de låga lönerna och den billiga marken.

En fjärdedel av lönen

De anställda som jobbar i fabriken kostar ungefär 50 kronor per timme inklusive alla avgifter.

En motsvarande svensk arbetare kostar företaget 200 kronor per timme.

Eller omräknat till arbetskostnaden för att skiva och förpacka ett baconpaket: Det kostar 1 krona och 12 öre att låta en svensk göra jobbet men bara 28 öre om en polack gör samma sak.

Skillnaden på 84 öre kan låta försumbar i konsumentöron.

– Här jagar vi ettöringar, säger Hampe Mobärg.

Ett öre lägre kostnad per kilo ger 300 000 kronor plus i plånboken på de 30 000 ton skinka som planeras att styckas här.

Jobben flyttas österut

För att jaga ettöringar eller mer är hela Europa på väg åt samma håll: österut.

För lågprisets skull.

I Sverige räddas grisar och kor av vår unika åttatimmarsregel som i princip gör det omöjligt att skicka levande djur till Polen eller Tjeckien för slakt och styckning.

I övriga Europa får levande djur transporteras i 24 timmar och man hinner långt österut på den tiden.

För döda djur – livsmedel – finns inga gränser för transporter.

Efter utvidgningen av EU 2004 har tusentals jobb inom köttindustrin i Västeuropa försvunnit till östländer som Polen, Ungern, Litauen och Tjeckien.

Inte alltid rent fysiskt. Bemanningsfirmor i låglöneländerna hyr ut arbetskraft till företag som fortfarande har sin verksamhet i väst, framförallt i Tyskland.

Uthyrningspersonalen betalas i nivå med lönerna i hemlandet. Det är inte ovanligt att hyrpersonalen anställs för 16-timmars arbetsdagar.

I klartext betyder det att den polska arbetaren får en lön som är en fjärdedel av sin tyska kollegas lön för samma jobb.

”Det kan låta lite mysko”

För Swedish Meat är det inget alternativ att hyra in polsk personal till Sverige.

– Vilket liv det skulle bli, säger Hampe Mobärg.

Om inte polska arbetare kan komma till den svenska fabriken så får den svenska fabriken komma till de polska arbetarna.

Swedish Meat ägs av de svenska bönderna och ledningen är medveten om det kontroversiella i att ha en anläggning i Polen.

– Det kan låta lite mysko att bereda kött i Polen, det kan jag hålla med om, säger Hampe Mobärg.

– Men Polen har ju en stolt och stark mattradition och en så här modern anläggning finns inte i Sverige. Vi skulle inte haft råd att bygga den hemma.

På Livsmedelsarbetarförbundet är man inte glad över utvecklingen.

2 200 jobb har försvunnit

–?Det har försvunnit 2 200 svenska jobb i livsmedelsbranschen de senaste fem åren och minst 1 500 är just nu i farozonen, säger ordförande Hans-Olof Nilsson.

– Den här utflyttningen kommer att fortsätta. Den enda makt konsumenten kan få är om man får veta varifrån maten kommer och var den har varit så att man kan välja själv.

På den svenska marknaden är Swedish Meat helt dominerande med cirka 60 procent av all slakt.

Man gör 75 000 ton förädlade varor, som skinka och bacon, i Sverige i dag. Anläggningen i Polen producerar 3 000 ton per år.

Men man kommer inte att göra halt vid det.

– Nej, med det löneläget kommer vi att flytta mer av produktionen till exempelvis Polen, och andra kommer att göra samma sak, säger Hampe Mobärg.

Läs hela artikelserien:

Karin Ahlborg