Mackan tar priset

Aftonbladet testar världens lyxigaste smörgås - för 1200

1 av 2
Aftonbladets Jens Kärrman smörjer kråset.
MAT & DRYCK

LONDON

För 1 200 spänn kan man ta en restresa till Kreta.

Eller köpa världens dyraste macka.

Jag valde det senare.

Smörgåsen återfinns på varuhuset Selfridges lunchrestaurang på shoppingstråket Oxford Street i London.

Ordinärt utseende

Från utsidan ser mackan inte mycket bättre ut än de som erbjuds på ett ordinärt fik i Sverige. Men när jag sätter tänderna i den så är det omöjligt att förneka skillnaden. Köttet löser upp sig i munnen och smaken sprider sig på samma sätt som ett bra vin.

Wagyukött är det dyraste köttet i världen och kommer från Kobe-kor. Djuren föds upp på en diet av öl och lyxspannmål och skäms bort med egna uppvärmda spiltor. Korna masseras regelbundet med sake för att göra köttet mört.

En tredjedel kött

Bara köttet står för en tredjedel av priset på mackan. Och det fortsätter i samma anda. Majonnäsen är gjord av svart tryffel, osten med namnet Brie de Meaux är en av världens mest exklusiva och till och med tomaterna är från särskilt utvalda gårdar.

Tjugo 60-kronorstuggor senare är mackan uppäten. Och min mage skulle behöva samma massag e som Kobe-korna.

Resultat

Jens Kärrman