Scampi- och selleritorn med kokos- och currysmak

MAT & DRYCK

För 6-8 personer

Du behöver:

400 g rå scampi (eller skalade räkor)

Salt

Svartpeppar

1 vitlöksklyfta

2 msk olivolja

2 äggulor

1 tsk dijonsenap

1 msk färskpressad citronsaft

3-4 dl raps- eller majsolja (neutral smak)

1/2 dl kokosgrädde/mjölk

1 msk stark curry

Juice av 1 limefrukt

1 kokosnöt

1 liten sellerirot

12 kvistar färsk koriander

1 honungsmelon

Blandad grönsallad

Gör så här:

1. Tina och skala scampin och pilla bort svarta strängen. Salta, peppra och pressa en vitlöksklyfta över.

2. Blanda äggulor, senap och citronsaft. Tillsätt raps- eller majsoljan först droppvis och sedan i en tunn stråle under ständig omrörning.

3. Lägg majonnäsen i två olika skålar, vispa sedan ner kokosgrädden i den ena och curry och limesaft i den andra. Salta och peppra och ställ in i kylen.

4.Krossa kokosnöten med en köttyxa eller vira in den i en handduk och slå den i marken – helst utomhus. Bryt loss köttet från skalet. Riv hälften av köttet grovt på ett rivjärn och skär eller hyvla resten i tunna strimlor. Täck över och ställ åt sidan.

5. Skär rent sellerin och riv den grovt eller strimla tunt. Blanda med den rivna kokosen, hackad koriander och så mycket kokosmajonnäs att allt hålls samman. Salta, peppra och ställ i kylen.

6. Skala och skär melonen i små kuber. Hacka scampin eller räkorna grovt och blanda med melonen. Rör försiktigt samman det med så pass mycket curry- och limemajonnäs att det håller samman. Salta och peppra och förvara kallt.

7. Lägg ett par salladsblad på varje tallrik. Placera en rund form, t ex pepparkaksmått, på salladen. Fördela sellerisalladen i formen och pressa till lite. Lägg sedan på räk- och melonsalladen.

8. Ta bort ringarna och droppa olivolja på salladen. Dekorera med den hyvlade kokosen och koriander.

Tips: Smörstek gärna lite bröd och servera till. Brödet kan du steka 1–2 timmar i förväg.

Körschema:

Vintipset

Alla recept:

Förrätt 2